Са вишњом лоше прошли, да ли ће бити боље са шљивом?

Аутор: Gdjakovic
386 посета

При крају берба вишања у Топлици. Квалитет овог воћа и његова цена испод очекивања

Прокупље – Мали проценат суве материје, пуцање и трулеж плода и пре него што сазри, али пре свега ниска откупна цена од 30 до 50 динара, обележили су овогодишњу бербу вишања у Топличком округу, која се ових дана приводи крају. Због неисплативе цене и скупих берача који су узимали 20 динара за убрани килограм, многи вишњари су и ове, као и претходних година, остали необрани што дугорочно доводи до болести и сушења стабала, па је све мање засада чувене облачинске вишње по којој је топлички крај раније био познат не само у Србији, већ и у Европи и свету.

Вишња је уз шљиву најраспрострањенија култура у топличком крају, али како из године у годину цена откупа све мање покрива и оне најосновније трошкове производње, све је више напуштених вишњара, а све мање младих људи који се одлуче да остану на селу и живе од пољопривреде.

– Када се у обзир узме инфлација, раст цена хемијских препарата, ђубрива, горива и свега што је потребно да би се уредио засад вишања, уз то трошкови за бераче – чак 20 динара по убраном килограму, онда су воћари и ове године на великом губитку. То ће вам рећи буквално сваки сељак који иоле хоће да живи на селу од свог рада и пољопривреде. Држава нас није заштитила од накупаца и монополиста, воће се буквално узима по нереално ниској цени – каже воћар из околине Прокупља.

Илустрација: Вишња ове године подбацила

Пита се и како је могуће да, када је све у држави скупље за 50 и више одсто, цена пољопривредних производа који се откупљују на њиви од правих произвођача буде нижа за 10 до 20 одсто од лањске.

– Да ли то значи да ће наши производи када се нађу у трговинама или на пијаци бити јефтинији него прошле године? Е, то неће, све је дупло скупље, само је вишња у откупу појефтинила. То само показује небригу о селу и пољопривредницима, нарочито оним малим домаћинствима који се баве производњом тек да прехране своје породице и понешто зараде за живот. Тако посао на њиви постаје немогућа мисија – каже воћар.

Пре почетка бербе, Топлички округ је посетила министарка пољопривреде Јелена Танасковић која је обећала веће контроле инспекцијских служби како би се спречиле злоупотребе откупљивача приликом класирања, али је од тог посла, према речима воћара, била слаба корист јер се на откупу и ове године класа одређивала паушално, без познатих критеријума.

Како за око два месеца почиње берба шљива у Топлици, пољопривредници страхују да ће и откуп тог воћа обележити ниска цена и нередовна исплата. Подсећају да је цена откупа шљиве 40 динара за килограм са, колико се плаћало 2021. године, спала на 20 динара прошле године.

https://www.politika.rs/scc/clanak/560526/berba-visanja

Srodni tekstovi

Оставите коментар