Сајам у Новом Саду у духу традиције и пандемије!

Аутор: Gdjakovic
503 посета

У сусрет 88. међународном пољопривредном сајму, 53. међународном сајму лова и риболова и Сајму екологије, који ће ове године бити одржани од 18. до 24. септембра, Новосадски сајам је одржао конференцију за новинаре, у Медија центру у Београду.

За Новосадски сајам то су прве приредбе организоване на традиционалан начин после пуних 18 месеци. Шта је све остало исто, а по чему ће се разликовати од досадашњих, говорио је генерални директор Новосадског сајма, Слободан Цветковић.

-Приредбе ће понудити све до сада познате и уобичајене сегменте које организујемо – представљање излагача у затвореном и на отвореном простору Сајмишта, Изложбу пољопривредне механизације, стручне и пословне скупове, презентације и промоције, како у Конгресном центру „Мастер“, тако и на штандовима излагача. Наступ су најавили мали пољопривредни произвођачи, али и велике компаније из 17 земаља. Колективне изложбе ће организовати – Чешка, Италија, Шпанија, Холандија, Мађарска, БиХ, Белорусија, Русија и Пољска. Биће ту и Б2Б састанака и такмичења. На Сајму лова и риболова биће понуђена комплетна опрема за лов, риболов и рекреацију, док ће Сајам екологије бити богат едукацијама и радионицама, рекао је Цветковић.

Посебно се осврнуо на здравствену безбедност посетилаца и свих оних који ће се наћи у кругу Сајма.

– Пољопривредни сајам, Сајам лова и риболова и Сајам екологије примаће вакцинисане и невакцинисане посетиоце. Вакцинисани ће приликом уласка приказивати Дигитални зелени сертификат – потврду о вакцинацији. Они који нису вакцинисани у круг Сајма могу да уђу уз потврду о прележаном КОВИДУ – 19, негативан ПЦР тест или негативан антигенски тест. За оне који не поседују наведене документе Новосадски сајам је, у сарадњи са Градом Новим Садом, обезбедио брзе антигенске тестове који су већ урачунати у цену карте и неће бити додатно наплаћивани. Тестирање ће бити обављано, у сарадњи са Домом здравља Нови Сад, приликом уласка у круг Новосадског сајма, а процедура неће трајати дуже од 10 минута.

Земља партнер Пољопривредног сајма је Република Чешка која је са Новосадским сајмом од почетка пандемије, била је уз Сајам на првом Пољопривредном сајму организованом у онлајн формату, на платформи ЕxпоОнлине.рс. Сада организују и колективну изложбу, доносе искуства, знања, информације, али и прехрамбене производе.

-Република Чешка од 2017. године учествује на Сајму под патронатом Министарства пољопривреде Републике Чешке јер баш као и друге земље и Сајам у Новом Саду сматрамо идеалним простором за развијање постојеће и успостављање нове сарадње. Част нам је што је Република Чешка ове године званична Земља партнер на овако значајној приредби и биће ми веома драго да у будућности ми пожелимо добродошлицу нашим српским партнерима на неком од пољопривредних сајмова организованих у Чешкој Републици, рекао је Томаш Куцхта, изванредни и опуномоћени амбасадор Републике Чешке у Републици Србији.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, од пре две године и Изложбе генетских потенцијала. Годинама подржава и Изложбу органских производа и производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“, и крафт пива. Као и претходних година, на штанду Министарства биће могуће доћи до свих важних информација.

-Ми очекујемо да Сајам протекне у духу традиције и верујемо да ће то бити прилика да покажемо и прикажемо најбоље из Србије, да излагачима пружимо прилику да упознају све – од садног материјала до иновационих технологија и добију све информације за унапређење свог рада, рекао је Сенад Махмутовић, државни секретар у Министарству пољопривреде.

-Нас већ у уторак у Скупштини Србије очекује прва расправа о нацрту буџета Републике Србије за наредну годину тако да ћемо имати оквирне износе финансијских средстава са којима ћемо моћи да стимулишемо, подстичемо, субвенционишемо наше пољопривреднике. – Зашто је важно да се Сајам одржи? За првих седам месеци вредност извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Републике Србије је била 2,35 милијарди еура. При чему смо остварили суфицит – вишак извоза над увозом у вредности од 1,07 милијарди, што је било једнако укупној вредности извоза пољопривредно прехрамбених производа из Републике Србије у 2010. години. Ми данас у време ове пандемије, мера консолидације и штедње, остварујемо суфицит за седам месеци колико нам је била вредност извоза у 2010 години, додао је Махмутовић и нагласио – Позовам вас да посетите Сајам уз, још један апел да поштујемо све мере кризног штаба, медицинске струке и организатора у вези са мерама борбе против КОВИДА.

Десету годину заредом Компанија Generali Osiguranje  Србија је Стратешки партнер Новосадског сајма и Генерални спонзор Пољопривредног сајма, у овом термину и Генерални спонзор Сајма лова и риболова и Сајма екологије.

-Ми као Generali Osiguranje  Србије желимо да пољопривредним произвођачима пружимо квалитетан сервис у домену управљање ризицима пољопривредне производње, али не само то него и осигурања пољопривредне механизације и осигурања пољопривредних домаћинстава, рекла  је Наташа Марјановић, чланица Извршног одбора Генерали Осигурања Србија, компаније која ове године обележава 190 година постојања.

-Ми смо дуги низ година уназад један од лидера на тржишту осигурања пољопривреде.  Континуирано радимо, комуницирамо са нашим клијентима, ослушкујем њихове потребе које се природно временом мењају и нашу понуду морамо да прилагођавамо томе, додала је Марјановић, уз напомену да ће сви посетиоци Сајма моћи да се упознају са њиховим услугама и производима на штанду у Аули Новосадског сајма.

Новосадском сајму су важни истрајни и одани партнери. Таква је и компанија Ал Дахра – Златни спонзор Пољопривредног сајма, али и ЈП Војводинашуме – Златни пријатељ Сајма лова и риболова.

Међу две интригантне теме септембарских приредби су свакако Изложба механизације и Поклон-игра за посетиоце са купљеним улазницама. Дародавци су припремили четири вредна поклона, а уједно излажу механизацију, прикључне машине и опрему на отвореном простору Новосадског сајма.

Агропанонка ће поклонити трактор „беларус 82. 1“, МБВ пнеуматску сејалицу SAKALAK D и приколици PALAZGOLU, а Компанија КИТЕ ДОО, тракторску косилицу „јохн деере x350р“. Биће ту и новитета и премијера, као и сајамских цена, нових модела трактора, два нова бренда у прикључној механизацији и премијера житних сејалица, балирки, прскалица… Најављени су попусти на мале , али и на велике машине  5 до 7 одсто.

Srodni tekstovi

Оставите коментар