Сарадња Србије и Француске у винском сектору

Аутор: draganadpetrovic
399 посета

Студијска група из Источне Србије и Шумадије током ове недеље посетила је Јужну Француску, како би се успоставила сарадња и разменила искуства између ових региона у области туризма, винарства и промоције културног наслеђа.

У саопштењу организатора пројекта „ЕУ заТебе – за културно наслеђе и туризам“, у склопу кога се и одвија посета, истиче се да је циљ пројекта да се примери туристичка понуда и пракса винарског региона Јужне Француске пренесу и у Источну Србију и Шумадију.

Гости из Србије имали су прилику да се упознају са Гајаком, једним од најстаријих винограда у Европи, који је уз дугу традицију развио вински туризам, објединивши понуду културним наслеђем.

Управо овај модел спајања винског и културног туризма је значајан за студијску групу, како би постојећа знања и вештине из ове области подигла на виши ниво.

Како се наводи, источна Србија и Шумадија обилују знаменитим културним споменицима, али и дугом традицијом у производњи вина, те су им сусрети са колегама из Француске омогућили да сазнају више о обједињеним понудама вина и културног наслеђа, као туристичких потенцијала.

Илустрација: размена искустава у у области туризма, винарства и промоције културног наслеђа/ Фото: Pixabay
  • Оно што је највредније у Гајаку је аутохтоност грожђа. Имамо удружење од 300 винара и 110 подрума и две задруге. Од 2010 се бавимо винским туризмом и трудимо се да повежемо угоститеље и винаре, како би се што боље промовисао овај наш регион – рекла је координаторка за вински туризам у Гајаку Орели Шалман.

Студијска група је обишла и камено село Пујселси које је након рестаурације постало туристичка атракција, учесници на пројекту из Србије поделили су у саопштењу своја искуства.

  • Приступ обједињавања свега онога што територију карактерише је управо оно што је нама фалило у нашем ланцу – рекла је представница Регионалне агенције за економски развој Шумадије и Поморавља Наташа Ђорђевић.

Саопштено је да Рајачке пивнице имају потенцијал да као и Гајак и Пујселси буду туристичка атракција винског туризма и културног наслеђа, а Кристина Лукић, која ускоро отвара винарију на Рајачким пивницама, поручила је да ће се угледати на своје колеге из француске.

  • Они су искористили све што су могли из њиховог тероара, и кулинарству и винарство и активности. На све могуће начине су искористили територију. Тако бисмо и ми могли – закључила Лукић.
Илустрација: Аутохтоност грожђа је најважнија/ Фото: Pixabay

Систем удруживања у кооперативе, Французи су покренули како би сваки члан могао да профитира, а наши привредници из домена винарства, пољопривреде и туризма следиће њихов пример, ради унапређења ових сектора широм наше земље.

Извор:https://www.ekapija.com/news/3471442/srbija-nastavlja-saradnju-sa-francuskom-u-vinskom-sektoru

Srodni tekstovi

Оставите коментар