Само на Агропресу: Сваки дан по један савет стручњака за успешнију производњу

Аутор: draganadpetrovic
801 посета

Пољопривредна производња незаустављиво напредује, а за успешност су неопходни стручни савети. Да бисте лакше дошли до савета стручњака како да унапредите своју производњу дајемо вам преглед Пољопривредних саветодавних служби на територији Србије. Осим тога, Агропрес као један од најчитанијих специјализованих сајтова за пољопривреду поклања својим читаоцима наредних дана савете стручњака из разних области пољопривреде. Сваки дан објавићемо по један савет стручњака из ПССС а све како би наши читаоци и пољопривредници унапредили своју производњу и на концу више зарадили што и јесте суштина сваког посла, па и бављења пољопривредом.

Илустрација: Све Пољопривредне саветодавне и стручне на нашој територији/ ФОТО: ПССС

На карти се налазе све Пољопривредне саветодавне и стручне на нашој територији. Кликом на црвене тачке добијате информације за изабрану службу.Саветодавни послови у пољопривреди обављају се ради подизања општег нивоа знања пољопривредних произвођача и њихове информисаности,повећања конкурентности и модернизације пољопривредне производње,повећања профитабилности производње и квалитета производа,увођења производње здравствено безбедне хране,подстицања интересног удруживања пољопривредних произвођача, очувања природних ресурса,заштите животне средине и побољшања услова живота и културе живљења на селу, а самим тим и руралног развоја.
По основу закона о обављању саветодавних и стручних послова у области пољопривреде Службе су надлежне за:
• пружање стручне помоћи у примени научних достигнућа и нових технологија
• пружање стручних савета и услуга, пренос практичних знања и вештина ради технолошко-техничког унапређења производње
• упознавање пољопривредних произвођача са добром пољопривредном праксом
• извођење демонстрационих огледа у различитим областима пољопривреде
• оспособљавање пољопривредних произвођача за управљање пољопривредним газдинствима и вођење књиговодствене евиденције газдинства
• помоћ у афирмацији руралног развоја
• пружање савета о заштити биља на основу података прогнозно-извештајне службе
•подстицање интересног удруживања и предузетништва у пољопривреди
• пружање савета и давање предлога за проширење привредних активности као допунских делатности на газдинству
• давање препорука у области сточарства
• давање савета и препорука о рационалном коришћењу земљишта
• пружање саветодавне помоћи у другим областима за које пољопривредни произвођачи искажу интерес.

Илустрација: Првих 7 до 10 дана јагње искључиво сиса мајчино млеко/ ФОТО: Pixabay

Исхрана јагњади
Колострална исхрана. Ово је најважнији период исхране јагњади из више разлога. Тада јагњад путем високог садржаја имуноглобулина стичу имунитет који је веома важан за њихов даљи развој.Количина колострума (прво млеко) зависи од енергетских потреба за загревање организма јагњади.Па тако у хладнијем периоду јагњад имају већу потребу за енергијом како би се загрејао организам и тада ће попити више колострума. Квалитет и количина колострума зависе од исхране оваца. Ако су добро храњене и са квалитетном храном, лучиће више квалитетног колострума и самим тим добићемо здраву и квалитетну јагњад.Исхрана сувом храном. Првих 7-10 дана јагњад конзумирају искључиво колострум и млеко. Након тога јагњадима се даје концентрат са 18% протеина и квалитетно сено луцерке или још боље црвена детелина,троготка (има већу лисну масу) а што је веома значајно за развој бурага.Са увођењем суве хране смањује се конзумирање млека и у четвртој недељи могу дојити два пута дневно.Нарвано да са одрастањем јагњади млеко има све мањи значај а сува храна све већи. У другом месецу може се увести силажа у оброк јагњади или се привикавају на зелену храну и пашу (зависно од годишњег доба) и на тај начин се оспособљавају да након три месеца пређу на исхрану без млека. Најбоља храна за одлучену приплодну јагњад је паша уз коју треба обезбедити концентрат.
У периоду од 3-8 недеље карактеристичан је брз пораст јагњади и тада би они требало да поједу око 200 гр концентрата са 16% протеина а сено око 100-150 гр.У периоду од од 8-12 недеље дневна конзумација износи око 500-800 гр концентрата са 14% протеина и око 400 гр сена.
Аутор: Верица Лазаревић

Извор: Агробизнис магазин

Srodni tekstovi

Оставите коментар