Самит „агро дигиталних“ компанија у Београду

Фото: Бета 

Аутор: Gdjakovic
281 посета

Прва регионална конференција AgriSummit.tech , посвећена примени практичних дигиталних и технолошких (ИКТ) решења у области пољопривреде на Западном Балкану, са фокусом на секторе воћа, поврћа и виноградарства, почела је данас у Београду.

На скупу је око 170 произвођача, пружаоца дигиталних решења, привредних удружења, задруга, експерата, представника универзитета, развојних и истраживачких организација, и то из Србије, Северне Македоније, Босне и Херцеговине, Албаније, и Хрватске.

Циљ конференције је да се путем размене знања и повезивањем пољопривредних произвођача и пружаоца дигиталних и технолошких решења, повећа примена дигиталних и иновативних решења међу регионалним актерима, и тако допринесе унапређењу свих пословних процеса и резултата у овом сектору.

Конференцију AgriSummit.tech је организована уз подршку пројекта „Велика мала привреда“ који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), регионалног УСАИД-овог пројекта Економског развоја, управљања и раста предузећа и регионалног пројекта „Подршка економској диверсификацији у руралним подручјима Југоисточне Европе“ (СЕДРА ИИ), који финансира Федерално Министарство за економску сарадњу и развој Немачке, а спроводи Немачка развојна сарадња (ГИЗ).

Државна секретарка Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Ивана Поповић је рекла је пројекат дигитализације пољопривреде спроведен за само четири месеца.

„Уместо да чекају у реду за документа, пољопривредници сада могу обавити своје послове брзо и ефикасно путем дигиталне платформе еАграр. Наши пољопривредници су прихватили промене, усвојили нове технологије и постали пионири дигиталне пољопривреде у Србији“, рекла је она.

Додала је да је дигитализација само први корак ка трансформацији сектора пољопривреде.

„Потенцијал за већу примену дигиталних и технолошких решења у пољопривреди широм региона је огроман. Због тога УСАИД подржава ову конференцију и друге иницијативе, да би се паметна пољопривреда проширила у региону и на тај начин помогло домац́им фирмама да одрже корак са глобалном конкуренцијом“, изјавила је директорка мисије УСАИД-а у Србији Брук Ајшам.

Учесници скупаће данас обићи фарму Беррy лог на Космају, која примењује решења „паметног наводњавања“, видети и како функционише новоразвијена универзална роботска платформа (АгАр) намењена пољопривредној производњи.

Фото: Бета

Извор: Бета, Крстарица

https://www.krstarica.com/vesti/ekonomija/firme-iz-regiona-u-beogradu-na-skupu-o-digitalizaciji-u-poljoprivredi/

Srodni tekstovi

Оставите коментар