Сада на житарице негативно утиче и евро

Аутор: Gdjakovic
340 посета

За пољопривреднике који су намеравали да продају житарице ни прошле седмице нису стигле охрабрујуће вести са берзи. Још један од разлога је то што је евро у паду према долару и испод је нивоа од 1,09 долара за један евро– што је највећи пад у више од месец дана, пренео је портал „Агроклуб”. То је довело до најнижих берзанских цена од почетка економске године за многе житарице.

На берзи у Паризу трговало се пшеницом по 216,75 евра по тони. За тону кукуруза је требало издвојити 186 евра, док је уљана репица коштала 435 евра по тони.

Ништа повољнија ситуација није била ни за домаће пољопривреднике. На робно-берзанском тржишту у Новом Саду промет је протекле седмице био за око 11 одсто мањи него у претходном периоду. Највише се поново трговало кукурузом (око 47 одсто укупног промета), али стручњаци истичу да су цене свих примарних пољопривредних производа биле у паду. Као и претходне недеље и ове је на тржишту кукуруза била приметна повећана тражња у односу на понуду. Кукурузом се трговало по цени од 17 до 18 динара по килограму без ПДВ-а у зависности од анализе на афлатоксин. Просечна цена износила је 17,5 динара, што је у односу на прошлу недељу пад од 1,24 одсто.

Када је реч о пшеници, тек крајем седмице дошло је до раста тражње.

– Купци су тражили жито различитих параметара квалитета, а показали су и интересовање за пшеницу за сточну исхрану – наводи се у берзанском извештају. Просечна цена износила је је 19,29 динара по килограму без ПДВ-а, што је 3,18 одсто мање него у претходној седмици. У укупном обиму промета пшеница је учествовала са 35 одсто.

Домаћи берзански стручњаци истичу да су европске житарице имале користи од слабљења евра према долару, али то није помогло да се заустави притисак на снижавање цена. Како наводе, тај притисак долази с америчког тржишта и дешавања у црноморском региону.

Напомињу и да се на глобалном тржишту житарица поново очекује оштра конкуренција између европске и црноморске пшенице јер је после Египта сада и Алжир расписао тендер за набавку жита.

Цене хране расле споријим темпом

И док је иза ратара тешка сезона с малим изгледима да ће доћи до побољшања, за произвођаче маслиновог уља претходна година једна је од најпрофитабилнијих. Ово уље је у 2023. у односу на претходну годину поскупело за чак 54 одсто, а стандардно и кромпир за 23 одсто. Цена јаја виша је за 20 одсто, док је значајан пад цена од 26 одсто забележен у категорији житарица, објављено је на сајту те организације.

Просечне цене пољопривредних добара у Европској унији су у 2023. порасле за два одсто међугодишње, споријим темпом него у претходном периоду, саопштио је јуче Евростат додавши да су истовремено забележени велики контрасти у кретању цена производа. Просечна цена ђубрива и препарата за побољшање квалитета земљишта у 2023. години пала је за 23 одсто, цене мазива које се користе у пољопривреди за 12 одсто, док је просечна цена средстава за заштиту биља и пестицида порасла за девет одсто.

Извор: Политика

Srodni tekstovi

Оставите коментар