Руси и даље наручују воће из РС, траже се алтернативни правци за снабдијевање тржишта

Аутор: draganadpetrovic
464 посета

Да је свака криза на неки начин и шанса потврдило се и овај пут јер, према подацима из домаћег прехрамбеног сектора, за појединим производима, попут воћа, влада велико интересовање и стижу наруџбе из Русије.

Потврђују то саговорници Гласа Српске који добијају понуде са руског тржишта и којима би пласман производа у Русију донио бројне бенефите.

-Повећана је потражња за воћем, јабуком и крушком, али је проблем транспорт и гаранција плаћања. Увјеравају нас да је све загарантовано, али чекамо и даље да видимо шта ће се дешавати. Руско тржиште је највеће и ако доласком нове сезоне роба не крене тамо, бићемо у великом проблему – рекао је Борис Берић из предузећа Бербо воће из Градишке.

Да наруџби има, али да је пословање ризично, потврђује и власник предузећа Агроимпекс Никола Вукелић.

-Траже они воће и даље, само што не знамо шта ни како да шаљемо. Имамо нешто ненаплаћене робе и све је непредвидиво. Вјероватно ћемо покушати послати одређену количину, па ћемо виђети шта ће и како бити – казао је Вукелић.

Илустрација: Највећа потражња је за јабукама и крушкама

И у Привредној комори РС сагласни су да је повећано интересовање за одређеним производима из Српске шанса за домаћа предузећа.

-Највећи изазови у томе су, с једне стране наплата потраживања због проблема у међународном платном промету, те организација транспорта, односно избор руте јер је неопходно заобићи Украјину, а то је до сада био најједноставнији пут за пласман робе у Русију. То са собом носи и друге проблеме, односно свака заобилазна рута подразумијева дужи временски период транспорта, али и скупљи транспорт. Осим тога, неопходно је и обезбјеђење превоза робе – рекао је портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић.

Уколико би се пронашла могућност за наставак пласмана воћа у Русију, то би, према ријечима предсједника Удружења воћара РС Драгоје Дојчиновића, охрабрило домаће произвођаче.

-Уколико постоје озбиљне наруџбе из Русије, то је веома добро. Велике су количине воћа у хладњачама и пласман у Русију би добро дошао. Домаћи произвођачи губе и вољу и морал због ове кризе на истоку јер страхују да неће моћи ништа да продају – казао је Дојчиновић.

Илустрација: Није лако доставити воће до руских купаца

Наплата

Владимир Благојевић је рекао да у Русију и Украјину извози 25 предузећа из Републике Српске, те да је ситуација различита од фирме до фирме.

-За сада се Привредној комори РС пријавило једно предузеће које има потешкоће са наплатом око пола милиона марака потраживања – казао је Благојевић.

Извор: https://ba.ekapija.com/news/3621275/rusi-i-dalje-narucuju-voce-iz-rs-traze-se-alternativni-pravci-za

Srodni tekstovi

Оставите коментар