Решење за малину на столу министарке, ево о чему је реч

Аутор: Gdjakovic
742 посета

Решење за исплату прошлогодишњег рода малине произвођачима очекује се ускоро путем договора са Министарством пољопривреде.

Како је за Нову економију рекао Божо Јоковић, директор задруге Агро-еко воће, у вези са решењем за исплату прошлогодишњег рода малине стигло се у завршну фазу договора са Министарством пољопривреде.

„Комплетна документација је достављена у кабинет министарке пољопривреде, а на основу тога ће се доћи до решења како је раније договарано“, објаснио је Јоковић.

Како је недавно пренео наш портал, решење за актуелне проблеме у малинарству, односно исплату прошлогодишњег рода малине произвођачима је у субвенционисаним кредитима, које држава планира да обезбеди преко Банке Поштанске штедионице.

„Сви треба да се стрпе јер ће ускоро морати да се дође до решења, како би следећа сезона ‘отворила врата’. Србија не сме да угрози свој национални производ, какав је малина“, нагласио је Јоковић.

Јоковић нам је и сада потврдио да се очекује тај договор са државом, у којој, како је нагласио, малинари и мали хладњачари виде јединог партнера.

„Само заједно са државом можемо да решимо тешку ситуацију која је задесила цело малинарство у Србији“, додао је саговорник нашег портала.

Цена малине по килограму у Србији се прошле године кретала од 500, а у неким случајевима и око 600 динара. Међутим, цена тог воћа је у међувремену пала на светском тржишту, па су домаћи малинари остали неисплаћени за део прошлогодишњег рода у износима који су се кретали око 50 одсто испоручене малине.

У проблему су се нашле и мале породичне хладњаче из целе Србије, од којих се многе поред откупа баве и производњом малине и другог воћа.

Извор:

https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/uskoro-resenje-za-isplatu-malinara

Srodni tekstovi

1 коментар

Leka 29. април 2023. - 11:04

Maline ok,a žito?

Одговори

Оставите коментар