Рецепт за зараду: Јефтино жито и скуп хлеб и кифле

Аутор: Gdjakovic
244 посета

Пекарски производи неће појефтинити, већ ће у догледно време бити и скупљи, без обзира на то што је Унија пекара Србије у септембру најаваљивала могућност спуштања цена када крене коришћење брашна из овогодишње жетве пшенице.

Пшеница је, у поређењу с прошлом годином, сада дупло јефтнија, а хлеб се меси и продаје по ценама као да се ништа није десило с хлебним житом. Преполовљена цена жита није довољан разлог пекарима да цене хлеба, али и пециво спусте. Сада разлог налазе у високим трошкова производње, мислећи на енергенте и радну снагу .

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица истакао је да наредних месеци може доћи чак и до поскупљења пецива и специјалних врста хлеба с обзиром на то да расту плате и пензије и да се приближавањем наше земље у ЕУ морамо прилагођавати и ценама које су у земљама чланицама, па тако, казао је, у Хрватској и Грчкој векна хлеба кошта од 100 до 200 динара.

– Једино векна хлеба „сава” у наредних пола године неће мењати цену, већ ће се и даље продавати за 54 динара, како је то почетком децембара предвиђено Уредбом Владе Србије о обавезној производњи и промету хлеба од брашна тип 500 – нагласио је Пралица. – И та векна требала би да кошта од 70 до 80 динара да пекари немају подршку од државе за брашна по субевенционисаној цени од 22 динара без ПДВ.

Пралица каже да брашно, иако основа сировина у пекарству, није једина.

– У производњи хлеба и пецива учествују и енергенти, али је потребна и радна снага, чије су зараде знато више него у протеклом периоду, па су то главни разлози зашто пециво и хлеб неће појефтинити. У свакој векни хлеба „сава”, чија је потражња порасла за 80 одсто, 20 динара одлази за плате радника које су два пута увећане у односу на ранији период. Нето плата продавачице у пекарама сада је између 80.000 до 90.000 динара, а пекара од 180.000 до 200.000 динара.

Пекари су цене пецива снизили пре неколико месеци, али су кифла и переце и даље 50 динара, што потрошачима никако не иде у главу да једна кифла кошта више него два килограма пшенице.

Ово такозвано бело пецивио је и најјефтиније у односу на друго, па да би га што више продали, нашли су више назива за један те исти производ. Тако има да се купи обична кифла, крива кифла, кифла штап, кифла сомун… у које иде иста количина брашна и то све за 50 динара.

Према реалним анализама врхунских домаћих стручњака удео брашна у хлебу чини мање од 50 одсто трошкова. – Од килограма брашна добије се 1.350 до 1.400 грама хлеба, а килограм добре пшенице може дати 700 грама брашна. Векна свежег хлеба садржи и до 60 одсто воде. Дакле, у векни од 500 грама има око 300 грама брашна.

То значи да пекаре брашно по једној векни хлеба од пола килограма кошта свега 6,6 динара, ако се узме да килограм пшенице вреди 22 динара. Дакле. има разлога да хлеб и пециво имају ниже цене, али ако за то не постоји воља, оправдање се увек нађе.

З. Делић

Извор: Дневник

Srodni tekstovi

Оставите коментар