Ратари још нису добили новац за семенску пшеницу, у питању позната фирма! Алармирани надлежни државни органи

Аутор: Gdjakovic
510 посета

Група произвођача семена пшенице упутила је заједничко саопштење компанији Best Seed Producer  из Фекетића у којем се наводи да скоро три месеца потражују новац за испоручено семе.

Они траже да им се плати семе или да им се као компензација испоручи дорађено семе према реалним ценама.

Пољопривредника који чекају новац, има око тридесетак из Бачке, Баната и Стига и Срема. Реч је о количини од 3.000 тона семенске пшенице коју су испоручили било као кооперанти, било као учесници у посредничком ланцу других правних лица. Упозоравају да истиче оптимални рок за сетву истиче, а још нису добили у замену семе које би могли да посеју или продају.

Неки ратари су случај предали надлежним органима, јер су изгубили стрпељење. Ратари су затражили заштиту од државних органа и одговарајућих служби.

Ону у саопштењу наводе:

-Молимо помоћ и од Института за ратарство, који је покренуо семенску производњу пшенице преко компаније која није показала пословност. Ово може и треба да буде озбиљан разлог за потпуно нови модел производње семенске пшенице без права на ексклузивност, што је поменуута компанија имала. Ко то може имати право на националну вредност као што је семе пшенице и то својатати на најгрубљи начин? Молимо све одговорне установе да размотре положај и задатке у семенској производњи, управо ратара.

Можда је оваква пракса довела до тога да ми у Србији више немамо примат у продаји семена кукуруза, шећерне репе, сунцокрета, па изгледа и пшенице. А и ми мали људи знамо, када једна земља остане без снаге свог семена да јој следи скупља производња и уцене.

Молимо хитно да надлежне институције интервенишу и да остваримо своја пословна и морална права. Велика је штета што смо до овога дошли производећи најбоље домаће сорте пшенице.

Ово саопштење, уз копију пријава криминалистичкој полицији, упутићемо и пољопривредној инспекцији, Министарству пољопривреде, финансијској инспекцији, Министарству трговине и Научном институту за ратарство и повртарство, наводи се у саопштењу које је у име оштећених ратара потписао Тибор Берзе из Утрина.

Извор: Ojađeno 30 ratara: Nije im plaćena isporučena semenska pšenica – AgroSmart

Srodni tekstovi

1 коментар

Како ће пољопривредници до јефтинијег горива и шта ако немају НИС-ову пумпу у близини или картицу | Удружење новинара за пољопривреду 21. новембар 2023. - 16:20

[…] после састанка Милета Сланкаменац из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије. Он је навео да су захтеви делимично испуњени, јер се […]

Одговори

Оставите коментар