Ратари нашли начин да превазиђу поскупљење ђубрива и репроматеријала

Аутор: draganadpetrovic
299 посета

До почетка пролећне сетве остало је мање од три недеље. Обележиће је висока цена репроматеријала, па поједини пољопривредници размишљају да сетвом мање заступљених култура смање трошкове и повећају зараду.Андрија Карлаш, пољопривредник из Честерега код Зрењанина, одлучио је да на два и по хектара засеје овас. Мања су улагања, сазрева у лето и на истој парцели може одмах да се сеје друго крмно биље.
„Значи, оптимално је од 15. фебруара до 15. марта. Сејемо црни овас. За то је потребна једна мања количина ђубрива – три стотине килограма на хектар“, наводи Андрија Карлаш, пољопривредник из Честерега.

Због скупљег минералног ђубрива, кукуруз и сунцокрет ратарима неће бити први избор.

„Ићи ћу на то да репроматеријал буде мања ставка. Ићи ћу на соју, највероватније све њиве ове године у соју. Зато што тражи мање вештака“, наводи Драгутин Павловић, пољопривредник из Челарева.

Илустрација: Шечерна репа најисплативија / ФОТО: Pixabay

На сусрету са произвођачима представници шећеране у Врбасу најавили су исту цену као прошле године – 40 евра за тону. Производња шећерне репе јесте најскупља, али обезбеђује најбољу зараду од око 1.500 евра по хектару. Србија је међу реткима у региону где се производња може уговорити са четири шећеране.

„У нашем региону само имате у Мађарској једну шећерану, имате још у Румунији неких четири-пет шећерана, значи све остале земље немају. Да не набрајам. Хрватска је остала на једној шећерани која јако слабо ради“, наводи Раде Миљевић, сировински сектор шећеране „Врбас“.

Илустрација: И соја ће се сејати овог пролећа на многим српским њивама/ФОТО: Pixabay

Процена је да ће они који користе комплетну агротехнику и плаћају закуп земље за сетву кукуруза морати да обезбеде од 140.000 до 155.000 динара по хектару, 50 одсто више него лане. Производња сунцокрета ће по истој рачуници бити скупља 30 одсто.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4713769/srbija-setva-ratari-djubrivo-gorivo-poskupljenje.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар