Расту цене телади и јунади на сточним пијацама, и даље скупа прасад и јагњад

Аутор: Gdjakovic
628 посета

Раст окупних цена телади и товних бикова телесне масе преко 500 килограма у кланицама на подручју златиборског региона

Откупне цене телади СМ расе телесне масе до 160 килограма и товних бикова телесне масе преко 500 килогрма биле су више у односу на претходни период у кланицама на подручју златиборског региона упркос доброј понуди обе категорије говеда. Доминантна цена телади износила је 560 дин/кг, док су за откупљене товне бикове одгајивачи добијали 360 дин/кг.

Протекле је седмице била виша откупна цена товних бикова телесне масе преко 500 килограма, па су се грла СМ расе откупљивала за 350 дин/кг, а грла ХФ расе 330 дин/кг. Обим понуде био је слаб, а број откупљених грла просечан, мало бољи него претходне седмице. Доминантна цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма била је нижа у односу на претходни период у кланицама на подручју подунавског региона, пошто је износила 560 дин/кг. Пад откупне цене крава за клање СМ расе евидентиран је у кланицама на подручју севернобачког региона, пошто је током прве седмице маја доминирао износ од 160 дин/кг. Обим понуде био је веома слаб.

У кланицама на територији браничевског региона није било промена у погледу откупних цена телади СМ расе телесне масе до 160 килограма, товне јунади телесне масе од 350 до 480 килограма и крава за клање СМ расе у односу на последњу седмицу априла. На сточној пијаци у Пожаревцу протекле су седмице, такође мировале цене телади и осталих категорија говеда. Кланичари са подручја јужнобанатског региона протекле су седмице вршили откуп товне јунади телесне масе преко 480 килограма по доминантној цени од 330 дин/кг.

Настављен тренд раста цене прасади у кланицама и на сточним пијацама

На сточној пијаци у Нишу протекле је седмице забележен раст продајне цене јагњади на доминантних 500 дин/кг. За разлику од пијаце, откупна цена јагњади била је нижа у односу на претходни период у кланицама на територији нишавског региона, пошто се откуп најчешће обављао за 400 дин/кг. Број откупљених грла био је просечан. Јагњад су била скупља у односу на претходни период на пијаци живе стоке у Ужицу, упркос доброј понуди ове категорије оваца. Купци су најчешће требали да издвоје 400 дин/кг. У кланицама на подручју подунавског региона евидентиран је пад откупне цене оваца на доминантних 160 дин/кг. На пијаци живе стоке у Сомбору могла су се пазарити јагњад по доминантној цени од 450 дин/кг, јарад по доминантној цени од 350 дин/кг и овце које су се најчешће продавале за 120 дин/кг. Обим понуде био је на прошлонедељном нивоу, али је продаја била мало боља због Ђурђевдана и традиционалне трпезе.

У кланицама на подручју средњебанатског региона забележен је раст откупне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма на доминантних 500 дин/кг. На сточној пијаци у Лесковцу, дошло је до раста продајне цене прасади телесне масе од 16 до 25 килограма током прве седмице маја на доминантних 550 дин/кг.

У кланицама на подручју јабланичког региона, такође, је евидентиран раст откупне цене прасади исте категорије, па је откуп обављан за 480 дин/кг уз добар обим откупљених грла. Репортери СТИПС су забележили раст цене прасади телесне масе до 15 килограма на сточној пијаци у Чачку, у односу на претходни период. Најчешће су се могла пазарити за 500 дин/кг. Понуда и продаја грла ове категорије свиња били су на прошлонедељном нивоу. Доминантна цена прасади телесне масе од 16 до 25 килограма достигла је износ од 550 дин/кг на пијаци живе стоке у Нишу, што указује на раст у одноaу на претходни период. Раст откупне цене прасади, телесне масе од 16 до 25 килограма, евидентиран је у седмици за нама, у кланицама на подручју нишавског региона. Доминирао је износ од 500 дин/кг.

Протекле су седмице варирале цене прасади у зависноси од телесне масе од 500 до 520 дин/кг на сточној пијаци у Лозници током прве седмице маја. За товне свиње су требали да издвоје од 220 до 250 дин/кг, а за кмаче за клање 180 дин/кг.

Доминантна цена јагњади износила је 500 дин/кг на сточној пијаци у Нишу

На сточној пијаци у Нишу протекле је седмице забележен раст продајне цене јагњади на доминантних 500 дин/кг. За разлику од пијаце, откупна цена јагњади била је нижа у односу на претходни период у кланицама на територији нишавског региона, пошто се откуп најчешће обављао за 400 дин/кг. Број откупљених грла био jе просечан. Јагњад су била скупља у односу на претходни период на пијаци живе стоке у Ужицу, упркос доброј понуди ове категорије оваца. Купци су најчешће требали да издвоје 400 дин/кг. У кланицама на подручју подунавског региона евидентиран је пад откупне цене оваца на доминантних 160 дин/кг.

На пијаци живе стоке у Сомбору могла су се пазарити јагњад по доминантној цени од 450 дин/кг, јарад по доминантној цени од 350 дин/кг и овце које су се најчешће продавале за 120 дин/кг. Обим понуде био је на прошлонедељном нивоу, али је продаја била мало боља због Ђурђевдана и традиционалне трпезе.

 

Житарице и сточна храна

Репортери СТИПС из Смедерева евидентирали су протекле седмице раст доминантне цене кукуруза, окруњеног природно сушеног на 34 дин/кг. За разлику од кукуруза јефтинији су у осносу на предходни период били пшеница упакована у џакове (доминирао је износ од 33 дин/кг) и луцеркино сено у балама ( доминирао је износ од 26 дин/кг). У овом периоду је било јефтиније луцеркино брашно у малопродајним објектима на подручју Сомбора, пошто је доминирао износ од 50 дин/кг. На газдинствима у околини Кикинде евидентиран је раст продајне цене луцеркиног сена у балама, пошто је доминирао износ од 25 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју oвог града била је скупља сунцокретова сачма, а јефтинија сојина сачма у односу на претходни период. Пшеница и сојино зрно били су скупљи током прве седмице маја на газдиннствима у околини Панчева, па је доминантна цена пшенице износила 26 дин/ кг, а сојиног зрна 60 дин/кг. Понуда пшенице била је просечна, а сојиног зрна врло слаба. У малопродајним објектима на овом подручју дошло је до раста доминантне цене кукуруза, окруњеног, природно сушеногна 28 дин/кг и пшенице на 27 дин/кг. У малопродајним објектима на подручју Пирота евидентиран је пад доминантне цене сунцокретове сачме на 63 дин/кг. На газдинствима у околини овог града могло се пазарити луцеркино сено у балама по доминантној цени од 40 дин/кг уз добру понуду. Сточно брашно било је скупље у односу на последњу седмицу априла, пошто је доминирао износ од 39 дин/кг.

Извор:

https://www.stips.minpolj.gov.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар