Пшеница и кукуруз на џак у Нишу јефтинији него луцерка у Кикинди

Аутор: Gdjakovic
320 посета

На газдинствима у околини Шапца евидентирана је цене кукуруза на 17 дин/ кг и пшенице на 20 дин/кг. У силосима на подручју овог града кукуруз је био још јефтинији протекле седмице, пошто је доминирао износ од 15 дин/кг.
Доста слаба понуда луцеркиног сена у балама на газдинствима у околини Кикинде условила је раст цене у односу на претходни период. Доминирао је износ од 33 дин/кг. У малопродајним објектима на подручу овог града евидентиран је раст цена сојине сачме на 112 дин/кг, сунцокретова сачма на 63 дин/кг и сточно брашно на 27 дин/кг. У истом периоду је и скупљи кукуруз окруњен вештачки сушен у силосима на подручју Кикинде.
Раст цене пшенице на 19 дин/кг и пад цене кукуруза на 17 дин/кг карактеристика је друге седмице новембра на газдинствиа у околини Сремске Митровице Доминантне цене сточног јечма и пшенице биле су изједначене протекле седмице на пијаци у Чачку и износиле су 29 дин/кг, за кукуруз су купци требали да  издвоје 27 дин/кг, док је најчешћа цена сточног брашна износила 33 дин/кг.
На пијаци у Краљеву је цена кукуруза и пшенице, упакованих у џакове најчеће од 50 килограма, износила 34 дин/
кг, док је доминантна цена сточног јечма била на доминантних 32 дин/кг.
Изједначена је била цена пшенице и кукуруза и на газдинствима на подручју Ниша, пошто је доминирао износ од 30 дин/ кг. Репортер СТИПС из Панчева евидентирао је протекле седмице раст цене пшенице упаковане у џакове од 50 килограма, јер је доминирао износ од 24 дин/кг.

Без кукуруза нема добре сточне хране

Протест пољопривредника се наставља

Ни после 24 сата, од када су пољопривредници који протестују у Војводин и другим градовима у Србији предали своје захтеве, нису добили никакав одговор од државе, рекао је јуче за Н1 Горан Филиповић из Иницијативе за опстанак пољопривредника. ”Прошла су пуна 24 сата и ми нисмо добили никакав одговор Владе, ни мејлом, ни писмено тако да смо морали нешто да предузмемо. Ми ћемо, како се то каже, од сада, сваким даном тај каиш стезати. Ноћи ћемо проводити овде, испред новосадске рафинерије, док све што смо тражили не буде спроведено. Сутра ћемо имати протестну вожњу око кружног тока у Новом Саду, као и данас, али сада три пута по сат времена. Знам да грађани то не воле али их молимо за стрпљење јер ове проблеме морамо решити“, рекао је јуче
Филиповић. Пољопривредници који протестују, су данас раније, блокирали путеве у Војводини али и имали протестну вожњу у Новом Саду, која је трајала нешто више од 40 минута. Паори су јуче возили тракторе у кружном току у Новом Саду, на излазу ка ауто-путу према Београду и магистралном путу ка Зрењанину. Иако је вожња била спора, створила је велике саобраћајне гужве у том делу Новог Сада, а неки возачи, који су били нестрпљиви, возили су своје аутомобиле тротоарима. После протестне вожње, пољопривредници су се вратили испред Рафинерије нафте Нови Сад где ће провести ноћ. Они су најавили и за данас нову вожњу, а која ће се завршити испред зграде Покрајинске Владе, односно Бановине. Протесте су у понедељак започела четири удружења пољопривредника –
Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Удружење пољопривредних произвођача Суботице,
Савез удружења пољопривредника Баната и Удружење пољопривредника Арадац, која у саопштењу за медије наводе да је испуњење захтева предуслов да даље преговоре са надлежнима. Највећи број пољопривредника који се је укључио у протест долази из Војводине. Незадовољни пољопривредници, између осталог, траже укидање акциза на гориво и уређење тржишта промета и робне берзе.
Извор: AGRONEWS

Srodni tekstovi

1 коментар

Mihailo 16. новембар 2023. - 12:51

Ja sam blizu kikinde, pa bih vas molio za izvor informacije da je lucerkino seno 33 dinara. Imao bih da prodam za tu cenu poprilicnu kolicinu. Trenutna cena kod mene je 250-300 dinara za balu od 15 kg.

Одговори

Оставите коментар