Пролећна сетва је на прагу, ево шта треба урадити пре тога

Аутор: draganadpetrovic
128 посета

Искусни ратари знају свој посао и њима није потребно скретати пажњу на неке детаље обавезних агротехничких мера. Оне се обаљају сваке године , рутински и добро се зна шта се мора урадити.

Али за оне који размишљају да се баве пољопривредом или су просто радознали, ево основних корака који се тичу припреме земљишта. Јер пољопривреда је „фабрика под отвореном небом“ и то би требало да знају сви а посебно они који би да уложе у пољопривреду јер мисле да се ту лако обрће новац и има добре зараде. Зараде има свакако али заборави онда на одмор, на црвено слово, на кафиће и ресторане, славе и свадбе, јер биљке које гајиш не знају за празник или крштење, стока је гладна и не занима је да ли си ти устао на леву ногу или ти је девојка коју гањаш месецима заказала сусрет баш тада . Када се спроводе хемијски третмани ту нема одлагања момента прскања, јер мора да се прска баш онда када твој омиљени клуб игра финале. Пламењачу или пепелницу баш брига што ћеш да пропустиш голове јер ако ти је важнији пренос од прскања против болести, батали целу причу. Можеш да прскаш и касније али немој после да се чудиш што ти је принос слаб, што и даље биљке споро напредују и што си узалуд бацио паре. Не, нису криви ни лоши препарати ни зачепљена прскалица, већ моменат прскања јер си брале закаснио. Тако стоје ствари у пољопривреди. Али да се вратим на предсетвену припрему у овом својеврсном буквару за почетнике али не само за почетнике већ и све оне које ова тема занима.

Илустрација: Нису сви типови земљишта погодни за све биљне културе

Анализа земљишта

Пре започињања пољопривредне производње без обзира за коју се делатност одлучиш, први корак је анализа земљишта. Овом мером, добијају се резултати који ће рећи у ком смеру да се иде. Анализа земљишта даје јасне сигнале о свему ономе чега има у земљишту и у којој количини. Ово омогућава да на основу резултата које си добио можеш са сигурношћу да одлучиш коју производњу да започенеш јер у зависности од типа и осталих агро-хемијско-физичких особина земљишта одлучује се шта се може сејати односно садити.

Нису сви типови земљишта погодни за све биљне културе. Рецимо боровница тражи изузетно кисела земљишта, док друге воћарске културе траже другачија, неутрална или базна.

Такође уколико имаш парцелу која је годинама била закоровљена и на којој је рецимо расла амброзија, имај у виду да ће требати времена да се такво земљиште припреми сврси, јер амброзија је велики испошћивач земљишта. Познато је да амброзија усвоји седам пута већу количину гвожђа од рецимо кукуруза. Ако би кукуруз којим случајем успео да усвоји толику количину гвожђа, осушио би се.

Такође анализа нам даје податке и о односу макро и микро елемената што омогућава да се планирају трошкови за коришћење минералних ђубрива како би земљишту додали оно што недостаје.

Због тога никада немој напамет додавати било какво ђубриво без претходне провере.

Код овог типа производње важно је добро уситнити земљиште како би се створили добри услови за сетву. Следећи корак је одговарајући избор семена и о томе сам писао. Такође, код ратарских култура је важан плодоред који се редовно примењује како би се земљиште обогатило азотом. И последња али не и неважна ствар јесте тип предсетвене обраде. Осим дубоког орања и заоравањ стајњака ( препоручује се за пролећну сетву ) често се ради и редукована обрада земљишта нарочито након скидања кукуруза.

Та редукована односно конзервацијска обрада, подразумева да се обради само површински слој земљишта и то само у оној мери како би се створили површински услови за клијање и ницање семена. Како овде не долази до дубинског превртања земљишта омогућава се да врло важне органске материје остају у површинском слоју дакле тамо где су биљкама и најпотребније.

Извор: https://pupoljak.rs/2024/03/04/predsetvena-priprema/

Srodni tekstovi

Оставите коментар