Произвођачи се надају расту продаје садница леске

Аутор: draganadpetrovic
321 посета

Србија је позната по добром расадничарству, у нашој земљи постоји више од 500 расадника и то само у сектору воћарства. Због тога је, према мишљењу стручњака, добра вест да је Европска комисија (ЕК) недавно одобрила извоз садница леске из Србије без иједног додатног захтева, а слична одлука очекује се и за коштуњаво воће.

ЕУ је, подсетимо, због опасности од биљних, карантинских штеточина забранила увоз високоризичног биља из свих трећих земаља још 2019. године, а ова уредба погодила је и домаће произвођаче садног материјала. На списку се тада нашло двадесетак биљних врста, између осталог и саднице коштуњавог и јабучастог воћа (осим крушке) и великог броја биља.

Пре неколико дана саопштено је како је после опсежних анализа ЕК Србији издала одобрење за пласман чиме смо постали трећа држава на свету која сада може да извезе саднице леске на територију Европске уније. Прве земље које су затражиле изузеће биле су Јапан, Аустралија, Србија, потом Нови Зеланд, САД и Турска.

Илустрација: Основа добре производње јесте квалитетан садни материјал/ ФОТО: Pixabay

– Србија је том одлуком ЕК међу првим земљама које су биле у стању да припреме изузетно обимне материјале. То је поред осталог подразумевало прикупљање свих научних и техничких података икада објављених када је реч о штетним организмима у вези са том биљном врстом укључујући и систем организације контрола, извештаје о регистрацији пестицида и друго – саопштено је из Министарства пољопривреде. Подсетили су да је Србија 2020. добила појединачно одобрење и за извоз садница јабука, што говори о стању пољопривреде, система и науке у нашој земљи.

Основа добре производње јесте квалитетан садни материјал. Овај сектор некада је само од продаје лозних калемова у Русију остваривао целокупан садашњи извозни резултат. Како је објавио портал „Макроекономија”, Србија је у 2018. од извоза садног материјала остварила 17,3 милиона долара док је исте године увоз износио 16,8 милиона. У 2019. извоз је знатно порастао на 27,9 милиона долара, а увоз је истовремено смањен на 10 милиона. А онда је уследила рампа из ЕУ.
– Саднице продајемо у Србији, а било је извоза. Ова блокада довела је до вишка садница леске на домаћем тржишту, баш због забране извоза. Потражња је сигурно смањена за педесетак одсто у односу на претходне две, три године. Тако је пала продаја и у земљи – рекао је за „Политику” Слађан Савић из фирме „Аргус” која производи и саднице других воћних врста али су им орах и лешник главни.

Илустрација: Само у околини Крушевца постоји десетак озбиљних произвођача садница леске/ФОТО: Pixabay

У околини Крушевца, где послују, постоји десетак озбиљнијих произвођача садног материјала. До сада је ова фирма саднице леске извозила у Украјину али и у Грчку. Италија је највећи конкурент у овом сектору где је све теже изборити се због раста трошкова производње – од горива до цене радне снаге која је знатно порасла у односу на раније. Верује да би са одобрењем извоза и растерећивањем тржишта ситуација могла да се промени набоље.

– Сада су дневнице уместо 1.500 и до 3.500 динара, а цене садница су остале исте тако да ћемо видети колико ће производња даље бити рентабилна – казао је Слађан Савић.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/500448/Proizvodaci-se-nadaju-rastu-prodaje-sadnica-leske

Srodni tekstovi

Оставите коментар