Припазите на резервоаре трактора

Аутор: Gdjakovic
421 посета

У последња два месеца полицији је пријављено седам крађа на салашима, a украдено je између 10.000 и 15. 000 литара нафте и причињена материјална штета

Суботица – Од почетка године, према подацима суботичке полиције, седморо пољопривредника пријавило је да су покрадени. Пољопривредним газдама углавном се краде нафта из радних машина, алат и чини већа материјална штета. Секу се ограде и разваљују магацини. Суботички ратари тврде да је много више оштећених, јер има и оних који крађу нису пријавили. По њиховој процени из резервоара трактора који су требали да изађу на њиве, на нелегално тржише доспело је између 10 и 15 хиљада литара нафте.

Како до успешне производње малина ове године

„Кад смо завршили са пољопривредним радовима прошле јесени хтео сам да уведем надзорне камере, али су ми рекли да је реч о осетљивим кабловима и да то оставим за топлије време. Тако сам само поставио рефлекторе, а пошто сам чуо да се дешавају крађе у околини, уместо у кући у граду, спавао сам на салашу. И поред тога нисам ништа чуо у ноћи када су ме покрали јер је магацин удаљен око 200 метара од куће”, прича за „Политику” Јосип Војнић. Овај ратар који обрађује око 200 хектара земље у тракторима и комбајнима имао је спремљену нафту за почетак сетвених радова. Уместо на њиви, 1.500 литара нафте завршило је на црном тржишту. Војнић прича да је тек на инсистирање његовог познаника који га је посетио у време увиђаја, полиција узела отиске, да му је хангар са машинама био обијен, што све, заједно са великом количином нафте која му је однета говори да су лопови знали шта и где траже и дошли припремљени. У дворишту има и три пса чувара. „Они који се разумеју објаснили су ми да постоје уређаји који емитују фреквенције које одбијају псе”, каже Војнић. Његово имање налази се у насељу Клиса, према Чантавиру, и управо дан након крађе, организован је сусрет пољопривредника са полицијом, али Војнић каже да нису добили никакве информације осим уобичајених да се чини све да се уђе у траг овој организованој банди.

Иван Мандић има салаш изван насеља Мала Босна где му живе мајка и сестра, а његово имање је тик уз фабрику сточне хране која је добро покривена надзорним камерама. Ипак, то није спречило крадљивце да уђу на његов посед тако што су исекли жицу којом су њиве ограђене, и потом још исеку лимена врата магацина. „Мени је цело имање ограђено и под кључем, а однели су ми око 500 литара нафте, алата у вредности од хиљаду евра и начинили штету на огради. Полиција је изашла, начинила записник и никакву повратну информацију нисам добио”, каже Мандић за наш лист. Он наводи да су се пољопривредници у суседном насељу Ђурђин организовали тако да сваке ноћи по двојица дежурају у колима и прате да ли има непознатих возила која се крећу по селу.

Скупови пољопривредника одржани су и у насељу Верушић, на који је позвана полиција, али и у насељу Мала Босна где су сами ратари расправљали о овим учесталим крађама. Мирослав Матковић, председник Скупштине Удружења пољопривредних произвођача Суботице, каже да су ратари незадовољни, јер сматрају да полиција не чини довољно да их заштити, увиђаји се не раде темељно под изговором да је реч о истој банди, а да при томе, иако ове крађе трају већ више месеци, нема ни назнака да су на трагу лоповима.

„Људи су пријављивали чудне случајеве да им дронови надлећу салаше, једном пољопривреднику су три пса угинула у два дана, због тога смо апеловали на људе да све то пријављују, пошто су неки демотивисани јер виде да се починиоци не откривају. Полиција каже да је регистровала седам крађа у два месеца, а ми знамо за више. Наравно, сви сумњамо да лопови имају некога ко им ’типује’ газдинства а ми не знамо како да заштитимо наше пољопривреднике”, каже Матковић за „Политику”.

Извор:

https://www.politika.rs/scc/clanak/542574/salas-pokradeni-traktori

Srodni tekstovi

1 коментар

Пупушка 15. март 2023. - 09:54

Можда за ове крађе знају и они који износе купљену нафту на кућну адресу,или их та група само прати ,или добију адресу да би ишли само тамо где нафте сигурно има!!!!!!!!!

Одговори

Оставите коментар