Представљамо 7 иновација са сајма пољопривреде у Новом Саду

Аутор: Gdjakovic
471 посета

Удружење новинара за пољопривреду АГРОПРЕСС организовало је занимљиву радионицу где су стручњаци представили различита решења за унапређење пословања газдинства. Већина решења смањује учешће рада људи за које знамо да влада дефицит и да је тешко наћи радника, а ретко доброг радника то је већ немогућа мисија.

Игор Лончар из АГРОЛ-а представио је прву самоходну електричну платформу за бербу воћа. Ова платформа има две варијанте  и то намењену равним теренима и оним са нагибом до 25% . Платформа са једном батеријом може да ради три до пет дана у зависности од нагиба терена, а можете је пунити на класично напајање код куће односно у гаражи и за то ће вам бити потребно само 9 сати. Ова платформа је потпуно аутономна и капацитета је 10 пуних боксова за један сат.

Након научно истраживачког рада Универзитета у Београду на  Институту за молекуларну генетику и генетичко инжењерство дошли су до првог ферментисаног пробиотика погодног за све домаће животиње укључујући и кућне љубимце. Суштина ове иновације је да животиње захваљујући пробиотицима јачају имунитет, унапређују варење и организам се боље бори са болестима те нема потребе за коришћењем антибиотика.

„Наш пробиотик је фокусиран на болести животиња које изазивају три врсте бактерија: ешерихија коли, салмонела и клостридија. Дизајниран је тако да једна бактерија убија патогене бактерије, друга прави погодно тле за развој здравих бактерија што практично значи да спречава штетне бактерије да настане организам и трећа подиже имунитет животиње“ рекао је дипл. инж. сточарства Иван Митровић. Према његовим речима ХираВет треба давати превентивно како би се одржала разноврсност бактерија у цревној микрофлори, а тиме и здравље животиња. „То је посебно важно код младунчади која су се тек родила јер тада животиња брже напредује. Код таквих младунаца, чак и ако у окружењу односно на фарми и постоје једне од ове три бактерије, наш пробиотик делује и штити животињу“ рекао је Митровић.

Како је овом приликом нагласио Немања Лечић из Института за сточарство Србија у претходних 5 година бележи значајан раст броја уматичених оваца тако да је на крају 2022. године тај број достигао скоро 411 000 а ту треба имати у виду да није урачунат 4 квартал што би могло да има и додатних 25 000 грла. Говоривши о недостацима у овом сектору Лечић је рекао да се примећује пад квалитета мушких у односу на женска грла а то би требало поправити тако што ће се више пажње обратити приликом избора овнова за приплод јер они су ти који заправо највише утичу на квалитет стада.

„Ми немамо тестну станицу за праћење потенцијалних муших приплодних грла. Јер само квалитетан приплодњак заправо треба да добије дозволу за приплод а не онај кога је рецимо изабрало лице по свом нахођењу“.

 

Сви смо чули за алге али да ли сте чули за микро алге које такође имају низ користи у пољопривредној производњи? На радионици о иновативним решењима о овој теми говорио је Рајко Лазић, директор у фирми Prima Bio Solutions. “Због све већег броја укинутих пестицида, али и оних који ће до 2030. године бити укинути, заштита биља ће бити веома тешка или готово немогућа без препарата попут ових на бази микро алги. Зато се трудимо да обезбедимо биолошка решења за заштиту биља, али да на иновативни начин истим препаратима прихрањујемо биљке. Један од таквих препарата је Алгоферт који је дизајниран да помогне у решавању проблема дефицита храњивих материја код усева“ каже Лазић и додаје: „Његов састав је направљен од микроалге Спирулине, која садржи много витамина, минерала и фитохормона који помажу биљкама да расту здраво и снажно. Алгаферт се користи заједно са хербицидима за усколисне корове код соје, чиме се не само уништава коров, већ се и омогућава раст здравих биљака. Једна од најважнијих компоненти Алгаферта је висок садржај цитокинина, који је биљног порекла. Ова супстанца помаже соји тако што јој смањује интернодије, што значи да ће биљка бити нижа за 5-10% у односу на оне које нису третиране Алгафертом“ објашњава Лазић.

Алгаферт може позитивно утицати на ваше усеве соје и можете бити сигурни да ће ваше биљке бити здраве и продуктивне. Искористите предности овог препарата, додајте га вашем третману усева и уверите се у његову ефикасност.

Valerija Shimekevich је на сајам у Новом Саду дошла из Шпаније како би представила иновативна решења у пољопривреди кроз примену ИТ технологија. „Наши уређаји су направљени тако да је потребно само да их укључите и они ће радити за вас одређене операције. Рецимо, са овим уређајима управљајте производњом хране ефикасније и одрживије праћењем перформанси усева или сточне фарме“ каже Валерија. Савршено за хортикултуру односно производњу парадајза, краставаца, паприке, лиснатог поврћа, јагоде и боровнице. Посебно је корисно имати у стакленицима прецизно наводњавање: Можете оптимизовати управљање водом, праћење потрошње и уштеде да бисте обезбедили довољно воде.Да ли сте чули за предиктивну заштиту?  Сада можете са моделима за предвиђање болести да предузмете акцију у право време, оптимизујући употребу агрохемикалија и биолошких производа са мање хемије. Овај уређај предвиђа и савршену исхрану: Време ђубрења на основу тога када су биљке  најспремније да усвоје хранљиве материјеЈош једна могућност коју имамо је предвиђање приноса – Знајте унапред свој  принос помоћу вештачке интелигенције.

Милка Недељковић из Горњег Милановца представљала је програме подршке локалне самоуправе и нагласила да су и иновације добро дошле те да ће ова локална самоуправа радо подржати сва решења за која су пољопривредници заинтересовани а могу да помогну у решавању проблема у производњи.

Srodni tekstovi

Оставите коментар