Председник одбора за пољопривреду критикује одлуку Министарства

Аутор: Gdjakovic
331 посета

Јуче је на предлог Министарства пољопривреде Влада Републике Србије усвојила Уредбу којом је одлучила да Кондиторска индустрија, у виду подршке државе, за сваки купљени килограм домаћег млека у праху добије 710 динара.

Сматрам да је то превелик износ, те да се заштита произвођача млека у праху могла другачије регулисати.

Недавно је Уредбом Влада на предлог Министарства пољопривреде уводила прелевмане на млеко и млечне производе и том приликом, када су се већ уводили прелевмани, могли су се увести прелевмани и на млеко у праху. Тиме би се у таквој заштити домаће производње стицали приходи држави, а не расходи који ће настати применом јуче усвојене Уредбе.

Усвојена главна Уредба за субвенције за 2023. год.

Сматрам да због недостатка најмање 40 000 крава Србија нема вишкове млека за које би била неопходна додатна прерада млека у млеко у праху.

Сматрам, да када упоредим заштиту произвођача сирева са заштитом кондитора, где се сиреви штите са 30 дин/кг, а кондитори, самим тим произвођачи млека у праху са 710 дин/кг, да је то понижавајуће за произвођаче сирева јер за кг сира и килограм млека у праху потребна је иста количина млека (10 до 12 литара).

Из текста Уредбе није јасно како ће се, сем изјаве, утврђивати да ли је млеко у праху произведено од домаћег или увозног млека, а врло је могуће и препакивање јефтинијег увозног млека у праху .

Одбор за пољопривреду шумарство и водопривреду ће ову меру Владе и Министарства разматрати кроз Информацију Министарства за први квартал 2023. године.

Маријан Ристичевић

председник Одбора за пољопривреду шумарство и водопривреду

Фото: лична архива – Facebook

 

 

Srodni tekstovi

1 коментар

Nebojsa 18. март 2023. - 18:49

Банана држава,демократија на власти а робовласници на челу,питам се како смо до сад успели да опстанемо!

Одговори

Оставите коментар