Предности „паметне“ пољопривреде – уштеда времена и новца

Аутор: draganadpetrovic
308 посета

Коришћењем система паметне пољопривреде годишњи трошкови једног газдинства могу да се смање и за трећину. Највеће уштеде за сада паметна пољопривреда доноси у гориву, смањењу коришћења минералних ђубрива и препарата за заштиту биља. Иако сматра да је увођење нових технологија и софтверских решења још увек скупо за пољопривреднике у Србији, Дамјан Којић ратар и сточар из мачванског села Клење не види дугорочни успех без таквог начина рада.
„Морамо да се бавимо иновацијама да би могли да преживимо, да би могли да решимо афлатоксин, да решимо пламенац у кукурузу да квалитетно ђубримо своје земљиште и да вршимо квалитетне анализе да би могли да се изборимо са ценама, са поремећајима тржишта, са увозом, извозом“, наводи Дамјан Којић, пољопривредник из Клења.

Поједине процене о употреби дронова код третирања усева хербицидима и пестицидима кажу да је тај начин бржи 40 пута од традиционалног прскања трактором, а да уштеда препарата буде и до 40 одсто.

„Можемо обавити третман онда када класична механизација то не може. Са пролећа када је терен превлажен или током лета када је усев висок. Омогућава нам да имамо директне користи у роду који смо заштитили па рецимо у једном роду кукуруза просечна штета од преко двадесет посто од остриније, а применом овог третмана не само да се чува тај род самим тим у количини се постиже боља бруто маржа за произвођача, него се чува и квалитет рода“, наводи Момир Аливорвић из Асоцијације за беспилотне системе у привреди.

Илустрација: Потреба дронова код прскања усева је 40 % бржа а штеди се и на препаратзима

Процене стања и анализа земљишта се захваљујући савременим технологијама може пратити више година, а пољопривредници стручњацима треба да саопште само број парцеле.

„Да бисмо радили обраду сателитских снимака са пет вегетативних индекса у задњих три до пет година, самим тим видели како се та њива понаша у задњих три до пет година и дали наш поредлог како да се ради узорковање земљишта. Након тога се ради анализа земљишта и препоруке ђубрења“, објашњава агроном Миодраг Миодраговић.

Српско удружење младих пољопривредника и Научно технолошки парк Нови Сад организовали су другу конференцију под називом „Паметна пољопривреда“. Овом приликом је истакнуто да се од актуелног јавног позива за стартап компаније у Научно технолошком парку очекују и они који ће развијати област високотехнолошке пољопривреде.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/56/srbija-danas/5117351/osti-pametne-poljoprivrede—usteda-vremena-i-novca.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар