Прве јагоде изненадиле купце, цена очекивано висока

Аутор: draganadpetrovic
403 посета

Упркос почетку марта, зимске температуре још не подсећају на то да је ново, топлије годишње доба већ на прагу, а прави пролећни призор на пијацама многе је изненадио.Као посебна атракција и доказ, ту су прве јагоде по цени од 250 до 350 динара за пола килограма, док паковање од 250 грама кошта 150 динара. Како се могло чути међу тезгама на Футошкој пијаци, Новосађани су задовољни великим избором и понудом, али коментаришу да су цене веће него лане, као и да викендом понекад буду више. Продавци, с друге стране, бране цене аргументима да је све поскупело…

Илустрација: На пијачним тезгама појавиле су се и прве овогодишње ротквице/ФОТО: Pixabay

Ротквице и млади лук су неизоставан садржај пијачних тезги у пролеће, а већ су ту у богатим количинама и то, по речима продаваца, свежи из баште. Веза ротквица, као и младог лука кошта 70 динара, а две везе младог лука могу се купити за 100. Зелена салата је, такође, испунила пијачне тезге, по цени од 50 и 60 динара, а цена три салате је 100. Веза першуна је 50 динара, а мирођије 80. За изненађење у виду избора тиквица и парадајза ипак је још рано, те је цена килограма тиквица 300, а парадајза 240 динара. Ту је и избор поврћа актуелног током целе године, попут кромпира и шаргарепе за 80 динара по килограму, и црног лука за 60 динара, док је цена везе шаргарепе и зелени 100 динара.Кад је реч о воћу које је заступљено током целе године, два килограма јабука се, у зависности од врсте, могу приуштити за 100 и 150 динара, а цена банана је од 80 до 150. Љубитеље јужног воћа сигурно су обрадовале и корпице кивија по цени од 150 динара, док је за килограм потребно издвојити 200. Килограм мандарина кошта од 80 до 130 динара, а поморанyи од 80 до 200. Ту је и нар у комаду за 100 динара.

С обзиром на то да се ближи 8. март, Дан жена, поједине тезге шарене су од различитих цветних аранжмана у саксијама од 150 до 400 динара.

Илустрација: Прве јагоде стигле из увоза/ ФОТО: Pixabay

Да ли купујете на пијаци и да ли сте задовољни ценама?
Василије Вишњић,машинац
-Најчешће купуем кромпир, лук, шаргарепу, ако се има више пара, онда и месо. Футошка пијаца је најјефтинија, али и на њој скачу цене. На пијаци сам купио килограм кромпира за 80 динара, а у продавницама је цена била 60 динара.

Бојана Милојевић,трговац

-Претежно купујем воће и поврће, то је једино што узимам на пијаци. Ретко долазим на Футошку, али кад наиђем, купим мандарине или банане. Постоји разлика између маркета и пијаце, искрено, јефтиније је на пијаци.

Љубица Кнежевић,трговац:

-Два-три пута недељно одлазим на Футошку пијацу. Најчешће узимам прехрану, воће и поврће, оно што се мора. Волим и цвеће, њега гајим и продајем. Што се тиче цена, сваки дан су поскупљења, како у маркетима, тако и на пијаци.

Јово Бабић,пензионер:

-Цене енергената скачу, а то аутоматски утиче на све остало, мора да буде виша цена производа. Ми потрошачи морамо да се носимо с тим. На пијаци купујем воће и поврће, а у маркетма су повољне цене месних производа.

Извор: https://www.dnevnik.rs/novi-sad/pijacni-barometar-prve-jagode-iznenadile-kupce-05-03-2022

Srodni tekstovi

Оставите коментар