Пољопривредни произвођачи ослобођени обавезе фискализације

Аутор: draganadpetrovic
180 посета

Министарство финансија се огласило поводом новог модела фискализације чија је примена обавезна од 1. маја ове године.Наиме, Министарство финансија још једном је појаснило да су од те обавезе ослобођени пољопривредни произвођачи који своје производе продају на пијачним тезгама, уколико нису регистровани као предузетници код Агенције за привредне регистре.

За разлику од наведене категорије пољопривредних произвођача, министарство посебно указује на то да обавезу фискализације имају лица (обвезници фискализације) који се баве препродајом робе на пијачним тезгама, а са циљем сузбијања сиве економије и онемогућавања нелојалне конкуренције која због таквог начина пословања постоји на тржишту.“Напомињемо да су представници Министарства финансија месецима уназад континуирано у контакту са представницима лица која обављају делатност на пијацима, као и да је део ових лица која се баве препродајом робе већ пријавио пословни простор који се налази на пијаци, и по том основу остварио право на субвенцију за куповину нових фискалних уређаја“, наводи се у саопштењу.

Илустрација: Са њиве на тезгу и прдаја без фискалног рачуна

Рок за прелазак на нови модел фискализације је најкасније 30. април 2022. године, и неће бити одлагања тог рока. До сада је око 130.000 обвезника фискализације пријавило своје пословне просторе за прелазак на нови модел.

Новом уредбом, која ће се данас наћи на седници Владе Србије, биће отворен нови рок за пријаву за субвенције, од 15. марта до 5. априла ове године.

„Позивамо још једном све обвезнике фискализације да се пријаве за субвенције и да што пре пређу на нови модел, те да не чекају последњи рок, који истиче 30. априла 2022. године“, наводи се у саопштењу Министарства финансија.

Подсетимо, и неки продавци на пијаци са којима су Новости разговарале, кажу да им увођење касе не представља проблем.

„Раније нисам имао обавезу да имам фискалну касу, за робу коју сам продавао на затвореној тезги, на пијаци“, испричао је Новостима Горан Зарић, власник „Моја тезгица“ на карабурмској пијаци. „Сада то морам да имам и не представља ми неки проблем, јер ми ништа не мења у пословању. Неки људи су нестрпљиви и можда неће чекати рачун, али мени то не представља проблем. Набавио сам малу фискалну касу, која ради на батерије. Иако сам био међу првима када сам је поручио, тек ми је стигла прошле недеље, због велике потражње. Очекујем да већ следеће недеље кренем са њом да радим. Сада убацујемо робу. Добио сам електронски сертификат од Пореске управе. Ми смо мала трговинска радња и продајемо мешовиту робу. Од кућне хемије, шрафова, папирне галантерије…“

Илустрација: Накупци и препродавци мораће да се фискализују/ ФОТО: Pixabay

Како је испричао, узео је субвенције државе и врло брзо, по пријави, су му легле паре на рачун. Искористио је све погодности које држава нуди, па не мора из свог џепа да издваја новац. Паре које је добио покривају трошкове касе и платних картица које сада треба да извади.

Извор: https://www.b92.net/biz/vesti/srbija/ministarstvo-finansija-poljoprivredni-proizvodaci-oslobodeni-obaveze-fiskalizacije-2119529

Srodni tekstovi

Оставите коментар