Пољопривредници све гласнији најављују протесте због неисплаћених субвенција

Аутор: draganadpetrovic
294 посета

Председник Удружења Сабора произвођача агропривреде Србије (СПАС) Зоран Милићевић рекао је данас за Бету да ће затражити састанак у Скупштини Србије на који ће позвати председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да би сазнали зашто касни исплата субвенција за прошлу годину, а ако не буду задовољни њиховим објашњењима организоваће протест.

“У пољопривреди је хаос, никад није био већи. Држава не исплаћује субвенције за стоку, а укинула је за поједине категорије, краве првотелке, младе крмаче и овце које се први пут јагње, као и за аутохтоне расе говеда свиња и оваца”, рекао је Милићевић.

Додао је да је Министарство пољопривреде прошле године понудило субвенције у износу од 50 одсто вредности за куповину пољопривредних машина, због чега су они кренули у обнову механизације, а сада им се не враћа тај новац.

Милићевић је рекао да за субвенције није био расписан конкурс, а да је до сада повраћај од 50 одсто средстава добио мали број пољопривредника, али по чудном редоследу, не они који су упутили захтев одмах по позиву.

Илустрација: Држава не исплаћује субвенције за стоку

Он је рекао да пољопривредници сада немају новца за пролећне радове и ђубриво и да ће сачекати објашњење власти десетак дана јер разумеју политичку ситуацију због решења проблема статуса Косова, а након тога ће предузимати радикалне мере протеста.

“Питаћу Вучића како је изабрао Јелену Танасковић за министарку пољопривреде која није из те струке, а рођена је у ‘кругу двојке’ у Београду и не разуме се у сектор који води”, рекао је Милићевић.

Додао је да је “пољопривреду почео да уништава бивши министар Бранислав Недимовић, а да ће Танаковић угасити светло”.

Милићевић је рекао да су незадовољни сточари, ратари, воћари и због огромног увоза пољопривредних производа и стоке.

“Како неко може да подиже пољопривреду увозом млека, прасади, телади, меса, ратарских производа? Разумемо да се увози оно што недостаје на тржишту, али је несхватљиво да се увозе количине које уништавају домаћу производњу”, рекао је Милићевић.

Навео је да откупљивачи млека смањују откупну цену, а да је цена товљеника у једном тренутку била порасла на 260 динара по килограму, али сада је пала на 170 динара, док је сточна храна астрономски поскупела што фармере води у губитке и приморава на затварање фарми да не би упали у огромне дугове које неће моћи да врате.

Он је рекао да је “Вучић појефтинио месо са свињског бута преко леђа сељака”.

Илустрација: И месо је појефтинило преко леђа сељака

Милићевић је навео и да је неразуман покушај министарке Танасковић да по сваку цену уведе дигитализацију у пољопривреду када 40 одсто пољопривредника живи по забитима и нема ни телефон, па не зна како би они могли да прате конкурсе за субвенције и електронским путем се пријављују за субвенције.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да су пољопривредни произвођачи незадовољни стањем у пољопривреди и ако се у кратком року ништа не измени траже да се организују протести.

Он је рекао да за субвенције за пољопривредну механизацију, према грубим проценама, није исплаћено ни 30 одсто захтева од њих око 12.500.

“Људи су потрошили новац на куповину машина јер су поверовали да ће им држава помоћи са 50 одсто средстава, а њих сада нема, па су пољопривредници без новца за куповину минералног ђубрива и пролећне радове. Новац не могу да обезбеде ни продајом пшенице и кукуруза јер су пали и тражња и цене”, рекао је Јакшић.

Додао је да су затражили објашњење од Министарства пољопривреде, а оно их је упутило на Управу за аграрна плаћања чији је одговор нејасан.

Илустрација: Понуђене субвенције у износу од 50 одсто вредности за куповину пољопривредних машина сада им се не враћа тај новац

Јакшић је рекао да се из одговора Управе не може разумети да ли нема новца за исплату или су те субвенције укинуте.

Савет Владе Србије за праћење раста бруто домаћег производа (БДП) јуче је, како је наведено у саопштењу, констатовао да ће се “посебан акценат ставити на додатне подстицаје сточарству, које у последњим годинама бележи тренд опадања”.

Додаје се да ће ресорно министарство радити и на ревидирању критеријума за учешће у ИПАРД програму како би већи број регистрованих газдинстава могао да аплицира за та европска средства за пољопривреду.

Извор: https://www.radiostoplus.com/poljoprivrednici-srbije-najavljuju-protest-zbog-neisplacenih-subvencija-za-stoku-i-masine/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар