Пољопривредници са министром о цени шљиве, ракији и Лепој Брени (фото + видео)

Аутор: Gdjakovic
950 посета

Подгорина је крај пре свега препознатљив по шљиви и њеним производима. Ова година била је благо речено занимљива сматра ресорни министар Бранислав Недимовић који је по трећи пут на намифестацији у част шљиве.  „Ове године сте радили вредно, добро зарадили и у здрављу потрошили поручио је Недимовић уз препоруку “вишак новца улажите у заштиту засада, осигурање и наводњавање да би имали још више оваквих и бољих година“.

Као успомена на добру производну годину остаће и бројне фотографије домаћина којима се министар прикључио на њиxовим штандовима да би из прве руке сазнао како протиче берба, да ли су задовољни и треба ли још нешто помоћи.

Према подацима Управе за аграрна плаћања у ову општину из државне касе исплаћено је скоро 193.000.000 динара за 3724 газдинства, а њих 69 очекује исплата када уреде документацију у складу са Законом и важећим прописима. Вредни домаћини Осечине али и привредници добили су и значајна средства из ИПАРД-а јер је по овом основу исплаћено више од 31.000.000 динара.

Председник Општине Осечина Никола Томић овом приликом нагласио је бројне пројекте који су изведени протекле године или се ради на њима. „Држава је наш партнер, подршка и ослонац. У прилог тој чињеници иде и податак да је свако обећање које се чуло на отварању овог сајма и испуњено“ рекао је Томић бројним представницима медија који прате овај догађај.

Републички Завод за статистику бележи раст површина под шљивицима у последњих пет година тако да је у Србији у 2020. години имало 73.010 хектара засада шљиве, а просечан принос је 8 тона по хектару. Када је реч о извозу забележено је да смо извезли у вредности већој од 21.000.000 евра што је зарада за 32000 тона извезене робе. На страни увоза је свега 800.000 евра. То је велики суфицит који ће у наредним годинама бележити раст упоредо са растом површина и променом сортимента у новим засадима. Извоз шљиве највише иде у ЕУ, односно Немачку, где оде око 30% извезених количина. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде наставиће подршку сектору воћарства кроз повраћај средстава до 50% за подизање засада, изградњу и опремање објеката али и подршку за прераду било кроз бесповратна средства или кредите.

Сајам шљива у Осечини оргнизује се 16. пут по реду и окупио је око 200 излагача из Подгорине и свих крајева Србије и шире. Овом  приликом наглашено је да су ове године прозивођачи задовољни откупном ценом шљиве. „Овде можете да чујете изворну информацију да ли су воћари задовољни или не. Ове године ће много отићи у конзумну шљиву, а не толико као раније у прераду, јер је цена добра“, рекао је министар Недимовић и прецизирао да се за шљиву ове године може добити и 60 динара, а за ону која иде у ракију или прераду 30 или 40 динара и  додао:“ Ово је доста добра цена у односу на прошлу годину“, рекао је Недмиовић и нагласио да су у Подгорини задовољни малином и купином и шљивом, који су најважнији производи тог краја. На привредно-туристичкој манифестацији шљиве која слави плаво злато Подгорине могло се чути да је цена прошле године била и 20 динара, да је добар део овогодишњег рода страдао због мраза, али и да то није спречило излагаче да се окупе у великом броју. Председник Општине Никола Томић рекао је да је најважније било да воћарима омогуће да излажу производе од шљива – џем, пекмез, шљиве, суве шљиве, слатко, колач или домаћу препеченицу. Подсетио је да се на подручју општине убере око 20 милиона килограма шљиве годишње, а и да је Осечина рекодер у пласману тог сувог воћа у Србији.

Интернационални каркатер Сајму дали су излагачи из Белишча у Хрватској који су на Сајму 15. пут и они су изостали само прошле године из добро познатих разлога и ту се како наводе осећају јако добро и имају прилику да промовишу вино Јерузалим, за које су у четвртак у Бриселу добили награду за најбоље, као и за уље Јерузалем. На сајму је речено да је највећи извозник шљива Агранела из Ваљева и фирма Јовановић из тог краја.

На манифестацији смо срели и Невену Антић која се одлучила да буде газдарица у Осладићу , селу недалеко од Ваљева: „Бавимо се производњом малине, купине, шљиве, имамо своју кућу и наша деца одрастају у лепој и питомој средини. Све производе пласирам у Београду где имам сталне купце“ објашњава за Агробизнис сада већ искусан произвођач и прерађивач воћа. Цена тегле слатког џема креће се од 400 до 600 динара у зависности од начина припреме и да ли се ставља шећер. Каже нам Невена да су њени купци више заинтересовани за производе без додатог шећера.

Ведри и пре свега вредни домаћини лепо су дочекали министра Бранислава Недимовића који је на поклон добио чутуру и ракију, суве шљиве али и слатко и свеже шљиве. Кажу домаћини ваља се јер се овде тако дочекује и испраћа важан гост. Министар се љубазно захваљивао а помало у шали али и у збиљи добацивао „Хвала што ме зовете и сада када је добро, да не буде да се чујемо само када нам је лоше или тешко“. Бројни посетиоци пожелели су да за успомену имају фотографију са министром Недимовићем на шта им ј еу шали рекао „шта ћу вам ја нисам Лепа Брена“.

Милена Вилотић на Сајам у Осечини дошла је из Драгијевице где са породицом има три хектара шљива. Поред тога што суше шљиву и пеку ракију, Милена нам се похвалила и својим радом. Најпре смо се послужили домаћим специјалитетом – слатко од шљива које сама кува, пакује у тегле специјално припремљене за њене купце. Наиме, свака теглана поклопцу има прелепе детаље извезене на платну. Да ова вредна жена заиста уме све да ради са стилом, показује и изглед њене тезге где су доминирале нијансе плава боја и вез. Поред свега, она је урадила и декупаж технику на неколико занимљивих предмета. „Слатко од шљива се кува 40 минута а да би сте знали да је кување готово сируп мора да буде густ скоро као мед“ каже нам Милена Вилотић која пре кувања очишћене шљиве држи пола сата у кречној води.

Током манифестације ДАНИ ШЉИВЕ организовано је и предавање у организацији АГРОПРЕСС-а уз подршку Компаније ДУНАВ ОСИГУРАЊЕ где се говорило о искуствима у осигурању, посебно засада воћа. Учесници скупа који нису до сада осигуравали своје засаде констатовали су да нису били довољно упућени и да нису разумели колико је заправо осигурање повољно уз субвенцију државе од 70% колико се даје у Колубарском, Мачванском, Златиборском, Шумадијском и Подунавском округу.

Драган Ђурђевић познати домаћин из ових крајева има домаће ране сорте шљиве, али и стенлеј и пожегачу. „Шљива је родила око 40% мање, али је цена екстра, тако је било и за малине и купине. Надам се само да ће тако и остати наредних година. Шљиву продајем за 50 динара.“ Драганов син је остао на имању и заједно раде. Поред шиве има купине, малине, а има и седам крава на мужи.  

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић обишао је данас у Осечини радове на току реке Јадар и нагласио да све што је учињено потврђује да Србија није више она која не може да се ухвати у коштац чак и са највећим водостајем. „Ово више није иста Србија као 2014. године или прошле када смо чекали и молили Бога да нема воде. „Сада можемо потпуно да се ухватимо у коштац са водом макар били максималниводостаји“, рекао је Недмиовић. Са министром је на овој локацији био и Горан Пузовић, директор ЈП „Србијаводе“.

Srodni tekstovi

Оставите коментар