Пољопривредници и представници Владе Србије постигли договор, ево шта је исход протеста!

Аутор: Gdjakovic
600 посета

Влада Републике Србије постигла је договор са удружењем Стиг из Пожаревца и групом грађана Јужни Банат, потврђено је РТС-у.

Наиме, према финалном договору који је парафирала Влада Србије, коначна цена сунцокрета ка пољопривредним произвођачима износи 73 динара по килограму, а исплата је договорена до 15. октобра текуће године.

Истим договором, ограничена је маржа посредника на максимум 2,6 динара, док трошак транспорта робе од откупног места до уљаре, сносе саме уљаре.

Што се тиче горива, подстицај у наредном периоду износиће 20 динара по литри, за 50 литара по хектару, док ће се премија за млеко за један квартал у 2022. години повећати на 15 динара.

Додатно, Влада се обавезала да у наредном периоду, у вези са креирањем мера у сектору сточарства, разговара са сточарима. Истим документом, пољопривредницима је обезбеђен мораторијум на кредите у периоду од 12 месеци.

Из Владе Србије за РТС је речено да су задовољни успешним завршетком преговора, као и да су очекивали овакав сценарио с обзиром на то да је током јучерашњег састанка постигнут висок степен сагласја.

Додају да им је драго да су удружења Стиг и Јужни Банат показала висок степен толеранције, разумевања и солидарности, имајући у виду тешку недељу која је пред Србијом и да су разумели колико је за Србију важно очување унутрашњег мира и стабилности.

Обе стране су нагласиле да ће убудуће заједно радити на свим даљим корацима ка побољшању услова рада пољопривредника у Србији и сигурни су да ће уз сталну комуникацију и редовне састанке ситуације попут ове бити предупређене.

Ратари већ осам дана протестују широм Србије. Након јучерашњих преговора данас су наставили блокаде путева у Новом Саду, Суботици, Сомбору, Панчеву. Пољопривредници из Шумадије кренули су тракторима за Београд.

На јучерашњим разговорима са Владом постигнут је договор о премијама за млеко.

Пољопривредници су тражили да откупна цена сунцокрета буде 700 евра по тони, да се укине акциза на гориво и ограничи трговинска маржа. Влада је првих дана протеста испунила део захтева, укинула забрану извоза уља и понудила да откупна цена сунцокрета буде 535 евра по тони.

Ратари су поручили да, ако за тону сунцокрета не добију 700 евра, неће имати чиме да плате сетву и да ће, онда, следеће године хране бити још мање.

Тражили су и смањење акциза на 20 динара за до 80 литара горива за газдинства до 20 хектара.

Извор: https://www.rts.rs//page/stories/ci/story/124/drustvo/4923376/protesti-poljoprivrednici-vlada-dogovor-cena-sunckreta.html

Претходно се учесницима протеста обратио и Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада:
Разговарате са Владом, разговарате са Министарством, то је све океј, немојте да ометате
грађане. И онда развучемо транспарент „Извини Нови Саде“. Није добро, немојте да кварите људима
животе. Ти људи ништа вам нису урадили лоше, није било ни једне лоше реакције. Нико ништа лоше није урадио.
Не знам шта је поента, да изазовемо неки инцидент, да неко реагује. Уопште не могу да
разумем шта треба да се деси. Немојте да кажњавате Новосађане. То је моја молба.

Srodni tekstovi

Оставите коментар