Пољопривредници добили одговор на 14 питања

Аутор: Gdjakovic
197 посета

Јавни позив за основне подстицаје за биљну производњу био је отворен до 1.априла и укупно је поднето 316.000 захтева, од чега је одобрено 270.000 уредно поднетих захтева, наводи се у одговору Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде представницима удружења пољопривредника из Србије.

У документу који је неколико удружења пољопривредних произвођача доставило Тан‌југу, а који садржи 14 питања упућена министарству, у одговору Министарства наводи се да ће до краја ове недеље бити решени сви преостали захтеви за подстицаје који буду испуњавали прописане услове.

„Како би убрзали поступак исплате неопходно је да корисници отворе своје еСандуче и прихвате решење о одобравању подстицаја. Након тога на платформи еПодстицаји имају могућност да одустану од изјављивања жалбе на решење и на тај начин убрзају исплату подстицаја“, наводи се у одговору Министарства.

На питање зашто газдинства чекају решења о подстицајима иако су им све парцеле прошле верификацију, из Министарства објашњавају да је велики број пољопривредника ушао у процедуру уређења својих парцела и подношење захтева пред сам крај рока, услед чега је продужен и рок за решавање истих.

Илустрација: Паљење жетвених остатака је забрањено и кажњиво

Законом о накнадама за коришћење јавних добара пољопривредницима од 1. јануара ова врста накнаде је укинута, али појединци пријављују да им и даље стижу задужења, па из Министарства поручују да се у том случају обрате јавним водопривредним предузећима „Војводинаводе“ и „Србијаводе“.

„Уколико вам стижу решења за 2024. годину, потребно је да се обратите јавним водопривредним предузећима `Војводинаводе` и `Србијаводе` обзиром да у складу са наведеним законом не постоји обавеза плаћања накнаде за одводњавање за ову годину, те евентуално може бити реч о дуговањима из ранијег периода“, наводи се у одговору Министарства.

На питање зашто се дизел не добија за све површине унешене у еАграр (конкретно за право пречег закупа) када се под‌једнако обрађује као и остало земљиште, из Министарства одговарају да је право пречег закупа и право првенства закупа свакако вид подстицаја који држава даје кроз цену закупнине која је значајно нижа него цена закупнине на јавном надметању, те подразумева коришћење државног пољопривредног земљишта по повлашћеним условима.

„С обзиром на наведено, не постоји могућност дуплирања субвенција за исте парцеле“, наводи се у одговору Министарства.

Осим ових питања из удружења пољопривредника наводе проблеме са рефакцијом акцизе на гориво, питање када се очекује увођење кредитне линијенза пољопривреднике са један одсто камате, проблеми са уношењем парцела у систем еАграр, као и питања за која су надлежна друга министарства.

Допис са питањима су Министарству у понедељак упутила удружења Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије, Савез Баната, Удружење пољопривредника Арадац, Удружење пољопривредника Банатска Црница, Доловачки паори, Удружење пољопривредника Сента, Удружења пољопривредника Стара Пазова, Удружење пољопривредних произвођача Суботице, Удружење пољопривредника Банатско Ново Село и други.

Извор: Дневник,  Танјуг

Srodni tekstovi

1 коментар

Gorica 4. април 2024. - 05:11

Od maja orosle godine jos nisam dobils br. gazdinstava. Sta ds radim ?

Одговори

Оставите коментар