Пољопривредницима на располагању 40 врста подстицаја у оквиру националних мера

Аутор: draganadpetrovic
314 посета

Државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић изјавио је на отварању 17. Зимског семинара фармера да Министарство пољопривреде реализује 40 врста подстицаја у оквиру националних мера.

Станојевић је истакао да влада велико интересовање пољопривредника за подстицаје, о чему говори податак да је само за недељу дана предато 1.300 захтева за набавку механизације у примарној биљној производњи.

Када је реч о ИПАРД подстицајима, Станојевић је најавио да ће ове године бити шест јавних позива за Меру 1, пет за Меру 3 и два за Меру 7.

Станојевић је подсетио да је буџет Министарства пољопривреде 2017. године био 25,5 милијарди динара, а данас је 45 милијарди динара.

Илустрација: Детаљ са 17. Зимског семинара фармера

Државни секретар је обраћајући се учесницима скупа које је организовало Удружење пољопривредника 100П, рекао да пољопривредници треба да усагласе своје захтеве у циљу што ефикаснијег решавања проблема.

“Ви који обрађујете земљу на стотине хектара имате једне захтеве, у Лесковцу или у Бајиној Башти имају друге проблеме, али све треба усагласити и довести на разумну меру, да буде боље него у претходном периоду”, приметио је Станојевић.

Председник Удружења пољопривредника 100П Војислав Малешев навео је да су неки од захтева паора реформа пензионог система пољопривредника, потреба поделе пољопривредних газдинстава на професионална и остала, омогућавање веће субвенције за инвестиције, проналажење решења за сточаре, укидање пореза на закуп пољопривредног земљишта.

Представник Покрајинског секретаријата за пољопривреду Младен Петреш навео је да је буџет тог секретаријата више од осам милијарди динара, додајући да је
ове недеље отворен позив за 15 конкурса, а до краја фебруара биће отворени сви конкурси.

Зимски семинар фармера на Тари почео је 23. јануара и трајаће до 29. јануара, а на скупу ће пољопривредници, представници Министарства пољопривреде, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, стручњачи предавачи и представници фирми из области пољопривреде разменити искуства и новостечена знања.

Извор: http://www.minpolj.gov.rs/poljoprivrednicima-na-raspolaganju-40-vrsta-podsticaja-u-okviru-nacionalnih-mera/

Srodni tekstovi

Оставите коментар