Пољопривреда Турске претрпела невероватну штету!

Аутор: Gdjakovic
364 посета

УН: Разорни земљотреси у Турској оштетили 20 посто производње хране

Почетне процјене у Турској указују на озбиљне штете у пољопривреди у погођеним подручјима, саопћила је Организација УН-а за храну и пољопривреду.

Разорни земљотресу који су 6. фебруара погодили јужну Турску оштетили су 20 посто пољопривредне производње те земље, објавила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).

“Почетне процјене у Турској указују на озбиљне штете у пољопривреди, укључујући усјеве, стоку, рибарство и аквакултуру, као и руралну инфраструктуру у погођеним подручјима”, наведено је у саопћењу.

ФАО је додао да су земљотреси погодили “11 кључних пољопривредних провинција, погађајући 15,73 милиона људи и више од 20 посто производње хране у земљи”, преноси Анадолија.

Организација је такођер саопћила да “плодни полумјесец” Турске чини скоро 15 посто пољопривредног БДП-а и доприноси скоро 20 посто пољопривредног извоза Турске.

Турску погодио разоран земљотрес

“Прве процене указују на значајан утјецај на пољопривреду, с прелиминарним процјенама од 1,3 милијарде долара штете и 5,1 милијарду долара губитака у сектору”, додано је.

Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени по Рихтеровој скали, са епицентром у граду Кахраманмараса и потресли су укупно 11 провинција.

Неколико земаља у региону, укључујући Сирију и Либан, такођер је осјетило потресе који су се догодили у мање од 10 сати.

Више од 50.000 људи погинуло је у узастопним потресима у Турској, према посљедњим званичним подацима. Хиљаде је повријеђених.

Извор:

https://balkans.aljazeera.net/news/world/2023/4/1/un-razorni-zemljotresi-u-turskoj-ostetili-20-posto-proizvodnje-hrane

Srodni tekstovi

Оставите коментар