УН: Разорни земљотреси у Турској оштетили 20 посто производње хране
Почетне процјене у Турској указују на озбиљне штете у пољопривреди у погођеним подручјима, саопћила је Организација УН-а за храну и пољопривреду.
Разорни земљотресу који су 6. фебруара погодили јужну Турску оштетили су 20 посто пољопривредне производње те земље, објавила је Организација Уједињених нација за храну и пољопривреду (ФАО).
“Почетне процјене у Турској указују на озбиљне штете у пољопривреди, укључујући усјеве, стоку, рибарство и аквакултуру, као и руралну инфраструктуру у погођеним подручјима”, наведено је у саопћењу.
ФАО је додао да су земљотреси погодили “11 кључних пољопривредних провинција, погађајући 15,73 милиона људи и више од 20 посто производње хране у земљи”, преноси Анадолија.
Организација је такођер саопћила да “плодни полумјесец” Турске чини скоро 15 посто пољопривредног БДП-а и доприноси скоро 20 посто пољопривредног извоза Турске.
Турску погодио разоран земљотрес
“Прве процене указују на значајан утјецај на пољопривреду, с прелиминарним процјенама од 1,3 милијарде долара штете и 5,1 милијарду долара губитака у сектору”, додано је.
Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 степени по Рихтеровој скали, са епицентром у граду Кахраманмараса и потресли су укупно 11 провинција.
Неколико земаља у региону, укључујући Сирију и Либан, такођер је осјетило потресе који су се догодили у мање од 10 сати.
Више од 50.000 људи погинуло је у узастопним потресима у Турској, према посљедњим званичним подацима. Хиљаде је повријеђених.
Извор:
https://balkans.aljazeera.net/news/world/2023/4/1/un-razorni-zemljotresi-u-turskoj-ostetili-20-posto-proizvodnje-hrane