Пољопривреда Србије има већи потенцијал од Холандије

Аутор: Gdjakovic
398 посета

За разлику од Холандије, која је после Америке други светски извозник хране и која располаже са 0,06 хектара обрадивог пољопривредног земљишта по становнику, Србија, према подацима Светске банке, располаже шест пута већом површином – 0,36 хектара. Дакле, српска пољопривреда има велики и значајан потенцијал за развој, а да би се у пуној мери искористио морамо да приступимо што већој примени савремених технолошких решења у пољопривредној производњи, рекао је на 89. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић.

Према његовим речима, иако пољопривредници у Србији нешто скромније примењују савремене технологије, на сајму се може видети део онога што већ примењиво у газдинствима.“То је нешто што треба да буде будућност јер потенцијале можемо искористити само уз већу примену савремених технолошких решења и дигиталних информационих система који доводе до веће продуктивности, економичности и профитабилности. Самим тим, примена оваквих технологија доводи до смањења произвођачких цена. То у ситуацији када цене расту значи већу зараду за пољопривредника или могућност да се цена коригује у интересу потрошача” истакао је Махмутовић.

Министарство пољопривреде препознаје ову потребу и у стратегији развоја је то јасно дефинисано, рекао је он и додао да расположивим финансијским средствима држава већ суфинансира увођење нових технолошких решења, попут навигационих и компјутеризованих система управљања наводњавањем, али и дронова и разних других пројеката и идеја из сфере савремених техонологија.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске Борис Пашалић, истакао је да је једини исправан начин развоја пољопривреде примена нових знања и технологија, а у РС сваки произвођач за набавку нове механизације добија помоћ државе у виду суфинансирања од 30 одсто.

“Постоји погрешно мишљење да подстицаји развијају пољопривреду. Подстицаји помажу пољопривредницима, посебно неким осетљивим секторима, али прави развој се дешава искључиво захваљујући примени нових технологија и знања”, рекао је Пашалић.

Како је истакао, пољопривреда није само привредна, већ и научна делатност, и због тога је важно да све што се препозна у научно-истраживачком раду на универзитетима и институтима широм света нађе свој пут до самих пољопривредних произвођача, односно да буде примењено у пракси.

“Уколико неки научни рад заврши само као саопштење на симпозијуму, конгресу или као објава у неком зборнику радова, он сам по себи не заслужује да буде финансиран. Дакле, искључиво има смисла финансирати оне радове који могу наћи свој пут до произвођача и то свакодневно видимо у Републици Српској”, подвукао је Пашалић и додао да се у РС посебним мерама финансирају пројекти нових тенологија.

“Већ набављамо прве дронове за заштиту у подручју Градишке, Љевчег поља. Сваком произвођачу који набави нову механизацију или савлада неку нову технологију ми, као влада, суфинансирамо његову инвестицију са минимално 30 одсто”, рекао је Пашалић.

Република Српска ће имати довољно хране
Одговарајући на питања новинара да ли ће Република Српска на јесен имати довољно хране у случају већих геополитичких поремећаја, министар пољопривреде РС је потврдио да неће бити проблема. Он је оценио да ће

генерално и Европа имати довољно хране, јер производи и више него што јој треба.

“Тренутно имамо доста добру ситуацију. Очекујемо добар, просечан принос пшенице. Наши произвођачи јесенас су посејали готово 4.000-5.000 хектара више површина под пшеницом, тако да мислим да неће бити већих проблема, али пред нама је још неких месец дана и видећемо какви ће бити временски услови. Просечна површина под пшеницом је око 42.000 хектара, а ове године имамо нешто више и очекујемо минимално пет тона по хектару”, рекао је министар пољопривреде Републике Српске.

Великих поремећаја нема ни када су у питању остали сектори производње. Пашалић је истакао да након три године први пут није било мраза и да је воћарска производња у доброј кондицији. Он је навео да ће хране бити довољно и да РС увек може да се ослони и на Србију која производи довољно хране.

Извор: https://biznis.rs/

Srodni tekstovi

Оставите коментар