Почиње оштрија контрола продаје житарица

Аутор: Gdjakovic
384 посета

МАЂАРСКА је одлучила да пооштри контролу транзита жита из Украјине преко своје територије како би се уверила да оно стиже заиста на предвиђено одредиште, а не остаје на тржишту централне Европе, изјавио је министар пољопривреде те земље Иштван Нађ.

Он је предложио да се у ЕУ уведу царине и ограничење количине украјинског жита.

Ове мере, како је нагласио, су неопходне да би се заштитили интереси европских пољопривредника који трпе губитке због тога што на локална тржишта стиже украјинско жито по дампинг ценама.

Подсетимо, крајем марта Министарство пољопривреде и руралног развоја Пољске апеловало је на владу да финансијски подржи пољопривреднике, погођене приливом украјинског жита у републику.

Премијер Матеуш Моравјецки рекао је тада да ће то питање покренути и у Бриселу.

– То жито, у складу са обећањима Европске комисије, требало би да путује у Африку и на Блиски исток, али технички недостаци и изостанак реакције довели су до тога да нешто од овог жита, као и других пољопривредних производа, остану у земљи, због чега се снижавају цене (локалним) фармерима – рекао је он.

Бугарски произвођачи жита поново су јуче изашли на улице протестујући против уредбе ЕУ која дозвољава бесцарински увоз украјинских производа. Демонстранти су блокирали саобраћај на два прелаза на граници са Румунијом.

Пољски фармери су запретили да ће блокирати путеве јер се ништа није променило по питању неконтролисаног увоза жита, а протести су организовани претходних дана и у Румунији.

(Спутњик)

https://www.novosti.rs/c/ekonomija/vesti/1225378/traze-pomoc-madjarska-poostrava-kontrolu-nad-zitom-koje-stize-ukrajine

Srodni tekstovi

Оставите коментар