Почело гомилање шећера у Европи, Немци писали Французима

Аутор: Gdjakovic
268 посета
Увоз шећера из Украјине у ЕУ порастао је на 390.000 тона између октобра 2022. и јула 2023, у односу на 25.000 тона у истом периоду претходне сезоне
Рат у Украјини проузроковао је увоз знатних количина шећера у Европску унију, што је изазвало страх од вишкова. Произвођач ове намирнице СЛС, у власништву немачког „Судцукера”, затражио је од француских ратара да не повећавају производњу репе 2024. године како би избегли пад цена усред јаке конкуренције украјинског шећера, објавио је Ројтерс на основу писма компаније у које је имао увид, пренео је Агроклуб.

Наиме, европске цене досегле су рекордне нивое, знатно изнад оних на глобалним тржиштима, због дефицита ове робе у блоку, а што је посебно у вези са падом производње у Француској. Тамо су пољопривредници одустајали од узгоја шећерне репе због лоших берби прошлих година, на шта је утицала забрана коришћења одређених пестицида.

– Циљ нам је да осигурамо да свака тона шећера произведена у Француској савршено одговара потражњи, буде цењена на европском тржишту као и да се омогући најбољи могући приход од репе – наводе из те компаније. Наглашавају да очекују од пољопривредника да количину у 2024. задрже на нивоу из 2023. године.

Увоз шећера из Украјине у ЕУ порастао је на 390.000 тона између октобра 2022. и јула 2023., у односу на 25.000 тона у истом периоду претходне сезоне, показују подаци ЕУ.

У немачкој компанији коментаришу да украјински шећер, који ремети тржиште ЕУ, треба извозити у треће земље, где је потребна храна а не у Европу. Иначе, шећер и цене ове намирнице у жижи су још од почетка ове године. Док су се индекси готово свих категорија хране које прати Организација за храну и пољопривреду (ФАО) враћале близу нивоа пре пандемије, само је шећеру вртоглаво расла цена.

Још у фебруару порасла је за 6,9 одсто, чиме је достигла највећи износ од 2017. У марту је забележено још једно поскупљење од 1,5 процената.

Подсетимо, цена шећера у земљама Европске уније у фебруару и марту ове године подигнута је у просеку за 61 одсто у односу на исте месец 2022. Према подацима Евростата, највише је поскупео у Чешкој, где је његова цена била за 98 одсто већа, а знатно је повећана и у Естонији – за 97 процената, као и у Пољској – 82 одсто, Немачкој – 72 и Летонији – 70. Мање поскупљење шећера забележено је у Мађарској – 17 процената, следе Луксембург – 19, Белгија – 35, Бугарска – 36 и Ирска – 37.

Цена шећера у малопродаји у Србији се од априла слободно формира на тржишту.

Глобална производња ове намирнице у тржишној 2022–2023. години процењује се на око 183,2 милиона тона, што је за 2,8 милиона тона више него прошле сезоне али се очекује и раст потрошње што ће  довести и до пада залиха, јер ће раст глобалне потрошње премашити пораст у производњи.

Извор:

Srodni tekstovi

Оставите коментар