Похвале из ЕУ за Србију у области пољопривреде

Аутор: draganadpetrovic
508 посета

Србија је остварила напредак у поглављу 11 Кластера 5, који се односи на ресурсе и пољопривреду, док је у поглављима 12 и 13 остварен ограничен напредак, закључено је на данашњем састанку Радне групе Национаног конвента о ЕУ и Министарства пољопривреде.
У саопштену Националног конвента се наводи да се поглавље 11 односи на пољопривреду и рурални развој, поглавље 12 на безбедност хране, ветеринарску и фитосанитарну политику, а поглавље 13 на рибарство.“У поглављу 11 Србија је напредовала у испуњавању препорука у односу на претходни извештај Европске комисије (ЕК). Оцењено је као позитивно усвајање оквирног законодавства о заједничкој организацији тржишта као и закључивање првог позива за ИПАРД II меру о ‘Диверсификацији пољопривредних газдинстава и развоју пословања'“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је ЕК препоручила да Србија убрза обраду пријава за мере у оквиру ИПАРД II програма, пре свега да би избегла губитак фондова ЕУ.

Наводи се како је потребно да се достави ИПАРД III програм за период 2021-2027 и да се настави усклађивање са правним тековинама ЕУ.

Иначе, пролећна сетва је у току па је живо на нашим њивама. Примећује се недостатак влаге, али се очекује да ће у наредном периоду тај дефицит бити делимично надокнађен.
„Након квалитетне прецизне припреме, одпочела је и сетва, од стране оних пољопривредника који су на време одрадили део агротехничких мера и успели да сачувају и оно мало влаге у земљишту које нас прати од јесењих месеци. Сетва шећерне репе је при крају, а почела је и сетва кукуруза и соје“ рекао је стручњак Пољопривредне станице у Врбасу Владимир Ранков.
Највећи део површина, образложио је саговорник, од укупно 149 хиљада хектара које територијално покрива саветодавна стручна служба Врбаса, тј. око 60 хиљада ће заузети површине под кукурузом, око 38 хиљада ће се наћи под сојом а знатан део и под сунцокретом, због повољне цене која ће се ове године исплатити по општем мишљењу заинтресованих страна.

Пшеница је, по њему, у доброј кондицији, кренуо је интензиван раст стабла а добро су одрађене и прихране а примећује се да је доста произвођача послушало савете стручњака и спровело агротехничке анализе земљишта и нађубрило земљиште са потребном количином азота.

Сада је поглед уперен у небо и чекају се неопходне количине кише.

Извор: ТАЊУГ и https://www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/backa/setva-tece-po-planu-sada-je-pogled-uperen-u-nebo-(audio)_1331465.html

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар