Потрошачи плаћају цену скупље производње поврћа

Аутор: draganadpetrovic
289 посета

Цене хране у Србији су прошлог месеца биле за 16 одсто веће него у марту прошле године, а највећи скок забележиле су цене поврћа, јер су више око 30 одсто, саопштио је Републички завод за статистику. Док су то поскупљење највише осетили купци, произвођачи поврћа кажу да се за њих ништа драстично није променило и да немају користи од високих цена производа.

Дејан Чуле највећи је произвођач поврћа у Апатинској општини. Његов лук, карфиол, паприка и лубенице завршавају углавном на пијацама у Новом Саду и Београду. Скок цена поврћа коју бележи статистика, он, каже, није приметио у великој мери, јер сада не зарађује више.

„Мој лук је ишао 20 динара на велико, карфиол је ишао 50 динара на велико, лубеница је ишла 15 динара на велико. Између произвођача и потрошача постоји доста карика – да ли су то неки трговци или неке институције и онда док дође та роба до потрошача буде скупа“, прича Чуле.

Продавци напомињу да закон понуде и потражње на пијацама одређује цене. На југу земље поскупљење објашњавају и већим трошковима производње.

Пољопривредник из Горњег Матејевца Милорад Јовановић каже да су трошкови 50 до 70 одсто већи. Од ђубрива, бензина до репроматеријала, а указује да и трошарина кошта 620 динара.

Зорица Митић, пољопривредница из села Лалинац каже да се продаја на пијаци више уопште не исплати, због високих дажбина.

„Продавци нису задовољни зато што нема продаје, а цене су исте. Не знам шта је у питању. Наши трошкови.. ми се питамо шта да радимо. Платиш тезгу, трошарину, цео дан смо ту и не исплати се уопште“, прича Зорица Митић.

С друге стране, купци кажу да је разлика у цени је значајна, а то потврђује и званична статистика. Према подацима Републичког завода за статистику, у односу на март 2021. поврће је поскупело више од 30 одсто. Највише је порасла цена кромпира – више од 130 процената. За пољопривреднике образложење је поново понуда и потражња.

„Прошла година је била јако лоша за кромпир, зато је цена кромпира и отишла горе. И купуса је било јако мало посађено, зато је и купус ишао горе. То не значи да ће и ове године да буде тако“, каже пољопривредник Дејан Чуле.

Чак и поред значајног поскупљења ђубрива и хемије, односно улагања пољопривредника. Дејан Чуле каже – за њих је свака година лутрија, а крајња цена њихових производа зависи од превише фактора.

Економиста: Трошкови производње се прелили на потрошаче

Економиста Александар Стевановић каже да је потрошачима увек неугодно кад расту цене, док за потрошаче може бити и добро и лоше, у зависности од узрока поскупљења.

„Ако је узрок поскупљење енергената и ђубрива, онда њима дође на исто, а ако су имали добар принос у лошој години, као што је било код кромпира и купуса онда трљају руке и кажу – лепо смо зарадили. Дефинитивно, произвођачи већином немају користи од високих цена производа, јер је све поскупело – од горива до минералних ђубрива“, објашњава Стевановић.

Економиста напомиње да су неки ланци снабдевања прекинути и да због тога нису у доброј ситуацији ни они који производе, па су морали трошкове да прелију на финалног потрошача, као што се, како каже, увек и деси.

„Важан фактор је и базна инфлација, јер је и Србија емитовала динаре отприлике колико и Европска унија и део инфлације долази од Европске централне банке, јер смо морали да је пратимо да не бисмо дошли у ситуацију да нам ојача динар и да тек онда настрадамо. Тада би нам извоз постао скупљи, а ми себи не смемо да дозволимо тај луксуз“, напомиње Стевановић.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/novac/45510/skok-cena-povrca-ne-smeta-samo-kupcima-proizvodaci-tvrde-da-ne-zaraduju-vise-i-prstom-upiru-u-karike-izmedu-njih/vest

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар