Потражња за шећером скочила дупло, продавци не стижу да напуне рафове

Аутор: draganadpetrovic
344 посета

ПРОДАВНИЦЕ широм Србије одлично су снабдевене свим основним животним намирницама, уверили су се репортери „Новости“. Потражња за шећером је у мају је дупло већа у односу на исти месец лане. У неким местима поједини мали трговци покушавају да доскоче Владиној уредби о ограничивању цена, па ову намирницу у паковању од једног килограма пазаре јефтиније у неком мегамаркету, а онда га у својој радњи продају скупље. На тржишту долази и до апсурдних ситуација да је набавна цена шећера у ринфузу виша, него упаковане намирнице.

Повремено се дешава да се испразне рафови у маркетима, али потрошачима је тешко објаснити да није у питању несташица. Када је већа потражња продавци не стижу да допреме производе из магацина и да их сложе. Поједини трговци су ограничили куповину шећера по потрошачу на два до шест килограма, а неки су само то истакли као препоруку. Министарство пољопривреде наглашава да су се појавиле нетачне информације у вези са наводним несташицама шећера.

– Снабдевање шећером потпуно је стабилно и на тржишту га има у апсолутно довољним количинама – истичу у овом министарству. – Надлежна инспекција ће у циљу заштите потрошача спровести појачане контроле. Оне ће имати за циљ да се спрече било какве злоупотребе или препродаје килограмских паковања по ценама већим од дозвољених Уредбом Владе о ограничавању цене животних намирница.

Илустрација: У продавницама има основних животних намирница, ако фали шећера то је због огромне потражње

У маркетима у Београду килограм шећера углавном кошта 89,99 динара. У неким престоничким трговинским ланцима пет килограма шећера се, чак, продаје повољније, иако за њега цена није ограничена. Тако се ово паковање може наћи за 420 динара, што значи да је килограм 84 динара. У нишком и лесковачком крају, поједини трговци ограничавају количине ове намирнице по купцу, односно по рачуну, од два до шест килограма. У већим трговинским ланцима само је истакнута та молба.

У граду на Нишави, приметне су и велике разлике у ценама код различитих трговаца. Тако у једном познатом магамаркету килограм шећера кошта 82,99 динара, али се у Власотинцу у „Шарић трговинама“ продаје за 135 динара. У једном великом трговинском ланцу кажу да се дешава да један купац пазари сву количину која им је у нормалним околностима довољна за један дан, а да немају право да га спрече у томе. Предраг Стојановић, власник трговинске и кондиторске компаније каже да је апсурд да је тренутно шећер у ринфузу скупљу него упакован на кило. Шећеране први продају за 115 до 120 динара, док се јефтинији али упакован тешко се набавља, тек минималне количине.

Лесковачки маркети су добро снабдевени свим основним животним намирницама. Запослени кажу да, због веће потражње, повремено остају без шећера, док су рафови са више различитих типова брашна и врста јестивог уља стално пуни. Продавци у неколико мегамаркета указују да је куповина повећана углавном због пчелара који у ово време њиме прехрањују пчеле, док грађанима поручују да нема потребе да стварају залихе, јер у магацинама има довољно робе која им свакодневно пристиже. У пиротском крају нема ограничења куповине основних животних намирница. Тако је и у Зрењанину, потрошачи пазаре колико им воља. У једном маркету у центру града истичу да им се из централног магацина роба свакодневно допрема и да су рафови пуни.
РАФОВИ ПУНИ

У ПОЈЕДИНИМ трговинским ланцима у Београду потражња за шећером је дупло већа у односу на април и поредећи са истим месецом прошле године. Занимљиво је да се ова намирница сада мање купује него у мају 2020, када су у јеку пандемије, грађани умели и да опустоше рафове.

– – Зову нас да питају да ли има шећера. Ми немамо никав проблем да задовољимо тражњу, рафови су пуни, потрошачи не треба да праве залихе – објашњавају у једном мегамаркету.
ДОВИТЉИВИ ЛЕСКОВЧАНИН

ПРОБЛЕМ са набавком шећера у стандардном паковању од једног килограма један од лесковачких регионалних трговинских ланаца превазишао је тако што је препаковао шећер који набавља у џаковима од по 50 килограма кога на тржишту има у довољним количинама. Шећер у џаковима је увек био јефтинији, али је сада скупљи, јер његова цена није ограничена, па у малопродаји кошта 109,5 динара за килограм.

Извор: https://www.novosti.rs/ekonomija/vesti/1118274/potraznja-slatkim-zrnom-sirom-srbije-prodavnice-odlicno-snabdevene-zivotnim-namirnicama

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар