Потписивање за ИПАРД 3 до краја децембра

Аутор: draganadpetrovic
470 посета

До краја децембра очекује се потписивање за програм ИПАРД 3 (бесповратна средства за пољопривреду) у износу од 280 мил ЕУР, изјавио је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Он је то најавио образлажући измене Закона о пољопривреди и руралном развоју које имају више циљева, а један од њих је увођење такозваног Е-аграра.

  • Е-аграр нам омогућује, пошто се налазимо у 21.веку и ушли смо у процес дигитализације, а корона нам је показала да многе ствари можемо много брже да радимо, да можемо да уведемо електронски систем за пријаву највећег дела субвенција – рекао је Недимовић.

Према његовим речима, то ће олашати рад Управи за аграрна плаћања и Управи за трезор, да корисници могу у сваком тренутку да се информишу о стању свог захтева, јер ће свако имати свој идентификациони број и свој предмет и моћи ће да види у каквом се стању налази и када ће он бити на наплати.

Илустрација: Повећава се транспарентност и поверење у систем исплате/ ФОТО:Pixabay
  • Овим се постиже већа транспрантност. Мислим да ћемо овим знатно повећати поверење у систем исплате субвенција у Србији – навео је Недимовић.

Он је навео да измене закона доносе и новине када је реч о спровођењу ИПАРД програма.

  • Не само ИПАРД-а 2 него ИПАРД-а 3 који уговарамо и који ће до краја децембра бити потписан. Нових 280 мил ЕУР које ће ући у Србију за пољопривреднике, за набавку основних средстава, трактора, машина, објеката и руралног туризма, сада и руралне инфрастуктуре. То ћемо имати први пут у ИПАРД-у 3 – рекао је Недимовић.

Како каже, сада ће бити омогућено да се оном лицу коме се одборе ИПАРД средства уплати прво аванс од 50%, а на крају реализације инвестиицје још 50%.

  • Овим постижемо два ефекта, први је да убрзавамо систем инвеститрања и помажемо пољопривредном произвођачу да лакше уђе у ИПАРД, а с друге стране да брже реализујемо средства – рекао је Недимовић.
  • Извор: https://www.ekapija.com/news/3491401/potpisivanje-za-ipard-3-do-kraja-decembra

Srodni tekstovi

1 коментар

Goran 26. новембар 2021. - 14:44

Ipard je da bogati dobiju joj vise a obicni paori nista. To je cinjenica

Одговори

Оставите коментар