Пословно планирање у пољопривреди – тренд или насушна потреба?

Аутор: draganadpetrovic
378 посета

Пољопривредни произвођачи требало би да озбиљно схвате бављење пољопривредом, односно да озбиљност приближе детаљном планирању, јер само на тај начин могу да остваре своју производњу.Планирањем се превазилазе сви проблеми између онога како изгледа и где се налази пољопривредно домаћинство сада, а где жели да буде у будућности.

Битно је поставити циљеве, где желимо да будемо за 5 година, колико производа ћемо пласирати, какав квалитет ћемо понудити, шта је то што нас препоручује, како ћемо проверити своје резултате, а веома битно је сагледати и спољне сараднике који својим ангажовањем могу да помогну.

После постављања циљева, требало би сагледати производ и услугу, а посебно конкуренцију, при чему ћемо добити одговор на питање колико је конкуренција слаба или јака и где се ми видимо у томе. Након тога, треба проценити вредност инвестиције, као и потенцијалне ризике.

Пословни план, као резултат планирања, пољопривредници треба да схвате као документ који садржи елементе пословних активности које треба да реализују на свом газдинству, а посебну олакшицу треба да донесе одлука о финансијском планирању и улагању. Овај план треба да буде писани документ, који ће служити газдинству за интерну и екстерну употребу.

Интерна употреба, односно интерни план, треба да служи носиоцу пољопривредног газдинства да континуирано прати, коригује и унапређује пословање, да прошири производне капацитете и побољша успешност целокупног пословања свог пољопривредног газдинства.Екстерни план треба пољопривредницима да служи као евиденција за будућу инвестицију, односно, да користи потенцијалним банкама и фондовима као кључни документ за финансирање на газдинству кроз кредите или субвенције.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије је на свом сајту њњњ.минпољ.гов.рс предложило форму пословног плана, као бизнис план, који омогућава носиоцима пољопривредног газдинства да лако и брзо прилагоде план својим потребама.

Уколико пољопривредници виде позитивне смернице у овом планирању, а требало би, пратећи светске развојне трендове у производњи и продаји, онда ће на једноставан и лак начин моћи да се укључе и изборе са свим процедурама и захтевима које овај процес захтева.

Планирањем активности на свом газдинству, сваки пољопривредник може да прати развој пројекта, али и да правовремено реагује на потенцијалне проблеме, у случају када предвиђени ток крене у непланираном смеру, а такође да не улази у пословне подухвате где се мора уложити много, а мало вратити.

Зато један реалан и добро осмишљен план активности на пољопривредном газдинству може у многоме да поправи и структуру и финансије на газдинству.

Дипл. инж. Гордана Рехак, ПССС Шабац

Извор: https://www.agrotv.net/sta-je-poslovno-planiranje-u-agro-biznisu/

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар