Покренута контрола због вишка пестицида у смрзнутим вишњама

Аутор: draganadpetrovic
173 посета

Министарство пољопривреде покренуло је контролу у Србији после информације да је, због прекорачења дозвољене количине пестицида, Холандија са тржишта повукла смрзнуте вишње пореклом из наше земље. Ту вест објавио је РАСФФ – европски систем за брзо узбуњивање и обавештавање о храни, који свакодневно објави велики број информација о стању на тржиштима у различитим државама.

– Док траје наша интерна контрола нећемо коментарисати овај случај, али ће јавност о свему бити обавештена чим будемо имали резултате – речено је незванично „Политици” у Министарству пољопривреде.

Како се наводи у почетној информацији, реч је о пестициду „диметоат”, који је у смрзнутим вишњама откривен у већој количини од дозвољене. Контролу воћа је, према подацима са РАСФФ, урадио сам произвођач. У узорку који је узет 6. марта откривени су остаци овог пестицида у количини од 0,044 милиграма по килограму, док је дозвољена количина 0,01 милиграм по килограму. Ризик по здравље потрошача је дефинисан као „озбиљан”.

„Диметоат”, иначе, спада у инсектициде и има широк спектар деловања, а користи се и у сузбијању трешњине муве, шљивине осице, разних гусеница, воћних мува, јабукиног смотавца… Користи се и у маслинарству. Важно је да се, по препоруци стручњака, препарат не употребљава у време цветања.

Пре две године у Европи је такође забележено повлачење замрзнутих трешања пореклом из Пољске које су дистрибуиране у Белгију, Хрватску, Француску, Холандију. Европска агенција за безбедност хране је још 2016. упозорила како тај пестицид може бити штетан за људе.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/605953/Pokrenuta-kontrola-zbog-viska-pesticida-u-smrznutim-visnjama

Srodni tekstovi

Оставите коментар