Подстицаји вредни преко 20000 евра, почео јавни позив

Аутор: Gdjakovic
336 посета

Први позив за подношење захтева ради одобравање пројекта за ИПАРД подстицаје за инвестиције у имовину пољопривредних газдинстава у изградњу и опремање објеката, као и подизање вишегодишњих производних и матичних засада, у оквиру ИПАРД III програма расписан је данас, објавило је Министарство пољопривреде и навело да се захтеви могу подносити од данас до 24. маја.

Новац по овом конкурсу се може добити за изградњу објеката, подизање новог или обнављање постојећег вишегодишњег производног засада воћа, садног материјала воћа, набавку опреме, изградњу објеката, односно инвестиција у подизање вишегодишњих производних и матичних засада.

Обухваћени су сектори млека, меса, воћа, поврћа, житарица и индустријског биља, грожђа, јаја и рибарства.

Када је реч о средствима, опредељено је 4,80 милијарди динара а висина подстицаја износи од 60 одсто до 75 одсто прихватљивих трошкова инвестиције, у зависности од тога да ли је подносилац млади пољопривредник, произвођач сертификованих органских производа, да ли се пољопривредно газдинство налази у планинском подручју или је инвестиција везана за управљање отпадом и отпадним водама, као и производњу и складиштење енергије из обновљивих извора

По једном захтеву може се добити најмање 20.000 евра а највише милион евра.

Заинтересовани више детаља могу наћи на сајту Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и интернет страници Управе за аграрна плаћања.

Извор: Дневник

Шта је још на располагању од субвенција из Буџета?

На збору грађана одржаном у просторијама Дома омладине у Темерину пољопривредници су могли да чују информације о субвенцијама из покрајине и републике. Циљ скупа је упознавање са могућностима на конкурсима.

Покрајински секретаријат за пољопривреду из буџета од преко десет милијарди динара, готово милијарду и 400 милиона динара издвојио је за произвођаче, док је из финансија локалних самоуправа предвиђено додатних милијарду динара.

Радмила Фаранго из Темерина жели да конкурише за куповину заштите од мраза за своје породично газдинство. До сада су код покрајинског секретаријата успешно конкурисали за систем кап по кап. Пријаву на порталу еАграр они су већ завршили, али сматрају да им је услуга спора.

„Са оним што је наша земља, са тим нема проблема, али проблеми настају када су прво тражили папире за које прво није требала потврда нотара, да постоји уговор о закупу. Онда смо то предали, да би 25, 26. децембра нам то вратили, тако да су одузели земљу која је под закупом и траже уговор који је оверио нотар. То је све предато, допуњено је али томе сада има скоро већ месец дана, и не могу се предати папири, док то није одобрено. Дакле, изаћи ћемо из рокова и нећемо моћи да тражимо субвенцију по основу површина”.

Постојаће могућности за набавку средстава, фолија и система за заливање, односно поврат средстава за њихову куповину. Покрајински секретаријат ће подржати и младе пољопривреднике са стартап субвенцијама где је поврат 90 одсто. Доступне ће бити и кредитне линије Покрајинског фонда за развој пољопривреде.

„Исто као и прошле године, тако и ове године биће доступни кредити на четири или пет година са каматном стопом од један одсто, са сличним условима као код конкурса секретаријата за пољопривреду. На тај начин имамо различите могућности, а осим тога пре две године уведене су и две нове могућности. Једна је куповина обрадивог земљишта, а друга је могућност куповине репроматеријала: вештачког ђубрива, семенске робе, односно хемијских средстава”, рекао је Виктор Молнар, директор Фонда.

Републичко Министарство пољопривреде припремило је субвенције за ратаре и сточаре, односно за субвенције по основу обрадиве површине – навео је Јожеф Тобиаш, републички посланик СВМ-а.

„Субвенције по основу обрадиве површина износе 18 хиљада динара по хектару. Томе припада 17 хиљада динара које могу да се траже за семенску робу, и тако излази да се може тражити и пет хиљада динара по хектару за нафту. Практично, субвенције по хектару износе готово 350 евра, али морам да додам да накнада за нафту се искључиво везује за субвенције по обрадивој површини”.

На збору грађана скренута је пажња и да на порталу Управе за аграрна плаћања треба да прате појаву актуелних конкурса. Са питањима која су се појавила око поновне регистрације, пољопривредници могу да се обрате за помоћ канцеларији за рурални развој.

Извор: Политика

Srodni tekstovi

Оставите коментар