Подршка у сваком тренутку кроз партнерски однос и сарадњу

Аутор: Gdjakovic
625 посета

Интервју: Владимир Чапрић, члан ИО НЛБ Банке

Нови трендови у развоју пољопривредне производње захтевају квалитетну и стабилну финансијску подршку.
Велика подршка пољопривредницима од стране државе кроз програме субвенције и локалне подстицаје, као и кредити Светске банке уз подршку пословних банака, чине најзначајније изворе финансирања овог сегмента.
НЛБ Банка је годинама уназад препозната као лидер када је реч о подршци пољопривредним произвођачима. Стручност и познавање свих специфичности које носи пољопривредна производња су наше основне предности, а креирање најбољих финансијских решења за свако појединачно газдинство је наш свакодневни посао. О томе сведочи велики број задовољних клијената.
Наш слоган НЛБ На пољу је више од слогана. То је наша дугогодишња пословна филозофија, и наши пољопривредници знају да смо им увек на располагању тамо где су они – на пољу, у њиховим газдинствима каже за Агробизнис магазин нови члан ИО НЛБ Банке Владимир Чапрић.
Година пуна изазова је ушла у другу половину, а претходна је била такође специфична због епидемије KОВИД-19. На који начин је све то утицало на ваше пословање са пољопривредницима?
У 2020. као и у првој половини ове године сви смо имали велику стрепњу како ће пандемија корона вируса утицати на производњу хране. Међутим, сведоци смо да је ова привредна грана, за разлику од многих других, постигла рекордне резултате. Посебно је значајан заједнички, системски приступ пољопривредника, државе и банака, који је био изузетно синхронизован и усмерен на велики циљ, а то је стабилна пољопривредна производња упркос свим изазовима. НЛБ Банка је током 2020. године пољопривреду подржала са више од 50 милиона ЕУР, како кроз финансирање из сопствених средстава, тако и кроз кредитирање уз субвенцију Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде. Иако смо због епидемиолошке ситуације са пољопривредницима били мање у директном контакту и на терену, наша подршка ни у једном тренутку није изостала.


У 2021. планирали смо још интензивнија улагања у пољопривреду у односу на претходну годину, кроз финансирање обртних средстава и ликвидности, куповину механизације и опреме, проширење сточног фонда, набавку хране, али и куповину пољопривредног земљишта.
Шта су приоритети?
Наши приоритети су прироритети наших клијената – у првом плану је све оно што је њима важно. Трудимо се да се прилагодимо њиховим потребама, и омогућимо им финансирање оних пројеката које желе да реализују. Уз то, ту смо и да их саветодавно подржимо, а неретко и да им пружимо стручну финансијску подршку. Поносни смо, јер готово сви наши агро саветници поседују више од деценије искуства у раду и финансирању пољопривредника, а велики део њих се и породично бави пољопривредом.
Освновни приоритет је да је их подржимо – кроз финансирање на прави начин и у правом тренутку. Изузетна сарадња коју имамо са Министарством пољопривреде, као и са локалним заједницама али и задружним савезима и дистрибутерима најквалитетније механизације, нам омогућавају да клијентима понудимо производе и услуге по најповољнијим условима и на време.

Какво је интересовање пољопривредника за субвенционисане кредите?

Колико времена треба да би добили средства? Од почетка програма кредитирања уз субвенције Министарства пољопривреде одобрено је преко две милијарде динара кредита за више од 1.000 газдинстава. Са исплаћених 700 милиона динара, НЛБ Банка је тренутно на водећој позицији по износу исплаћених субвенционисаних кредита.

Сам процес одобрења кредита је изузетно једноставан. Уколико је документација комплетна, субвенционисани кредит може бити исплаћен у року од неколико радних дана.

Да ли сте укључени у финансирање пројекте Светске банке и Министарства пољопривреде, какво је интересовање?
НЛБ Банка учествује у програму и интересовање пољопривредника постоји. Свакодневно радимо на едукацији клијената, и радује нас што се све већи број њих одлучује да финансира развој свог газдинства управо средствима из овог програма.
У току је процес спајања НЛБ Банке и Комерцијалне банке. Какав ће утицај ово спајање имати на даљу подршку пољопривредницима?
Као чланице НЛБ Групе, НЛБ Банка и Комерцијална банка налазе се у процесу спајања у једну банку, којој ће пољопривреда засигурно остати једно од стратешких усмерења. Спајање две банке, изузетно активне у кредитирању пољопривреде, ће клијентима из овог сегмента донети бројне бенефите у погледу доступности, додатних производа и услуга.
Већ сада наше банке заједно наступају на свим манифестацијама и сајмовима пољопривреде, а и на овогодишњем сајму пољопривреде у Новом Саду тимови НЛБ Банке и Комерцијалне банке биће спремни да заједно пруже најбољу подршку пољопривредницима.
НЛБ Група је позната по свом друштвено одговорном пословању и већ десет година награђујете најбоље пројекте органске производње.

https://www.nlb.rs/o-nama/projekti/nlb-organic

Ове године смо 10. пут заредом покренули наш Органик конкурс, у сарадњи са Комерцијалном банком, а поводом значајног јубилеја, наградићемо чак 10 најбољих пројеката са по 500.000 динара. Органска храна није само глобални тренд, већ реална потреба која ће бити све израженија у будућности. Србија има изузетан потенцијал за органску производњу, и због тога желимо да позовемо све произвођаче органске хране да искористе ову прилику и пошаљу свој пројекат за развој органског пољопривредног газдинства до 31. августа 2021. године. За више информација могу да посете интернет презентације НЛБ Банке https://www.nlb.rs/ и Комерцијалне банке https://www.kombank.com/sr

Srodni tekstovi

Оставите коментар