Пласман хране у оквиру „Отвореног Балкана“: Од понедељка без ветеринарске инспекције на границама

Аутор: draganadpetrovic
349 посета

Министар Бранислав Недимовић рекао је за РТС да од понедељка креће „Отворени Балкан“ између Србије, Северне Македоније и Албаније, усаглашене су све лабораторијске анализе, тако да на границама нема фитосанитарне и ветеринарске инспекције, а ништа неће бити на уштрб квалитета робе.

Након што су народни посланици подржали Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној области као и области безбедности хране, намеће се питање да ли су испуњени сви услови да договори из Тиране у оквиру иницијативе „Отворени Балкан“, почну да се примењују од 3. јануара? Које субвенције очекују пољопривреднике и сточаре, и каква се година очекује.Министар Бранислав Недимовић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да прича о иницијативи „Отворени Балкан“ је договор за будућност и да се тиме руше баријере између Србије, Северне Македоније и Албаније.

„Од понедељка креће „Отворени Балкан“. Што практично значи да ако храна крене из Северне Макединије, не мора бити контролисана у Македонији па у Србији. Усагласили смо лабораторијске анализе, тако да на границама нема фитосанитарне и ветеринарске инспекције, а не на уштрб квалитета робе“, каже Недимовић.

Илустрација: О детаљима „Отвореног Балкана“ говорио је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде/ Фото: Printsreen РТС

Према његовим речима, комлетна размена између Србије, Северне Македоније и Албаније у сектору храну износила је 420 милиона евра са границама.

„Замислите колики простор се отвара у овој области, нема више чекања на границама. Добијамо још један простор, 50 посто становништва више где можете да пласирате своју робу“, навео је Недимовић.

Додао је да Србија 2021. године има 5 милијарди долара извоза робе, а претпоставља да ће у новом простору у оквиру „Отвореног Балкана“ достићи и милијарду евра.

Недимовић је позвао и остале земље региона да се придруже иницијативи.

„Дефинитивно је корона променила ситуацију у домену хране. Оно што пољопривредницима може најбоље да се деси јесте добра цена, држава даје субвенције. Расписали смо конкурс да до 50 посто новца враћамо за опрему, биће после Нове године субвенције за сточаре, биће сличних ствари и у марту“, најавио је Недимовић додајући да српска пољопривреда расте из године у годину.

Илустрација: Производња хране све популарнија и у свету/ Фото: Pixabay

Напомиње да ће храна и наредних година бити хит у свету. Како је рекао 1300 запарложених њива у власништву државе је идентификовано и то је понуђено на лицитацију јер је најскупља њива која се не обрађује.

„Знамо са сваким квадратом шта се ради. Нико не би узимао у закуп њиву да се не исплати“, истакао је министар пољопривреде.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4647532/nedimovic-veterinarska-inspekcija.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар