Планирате набавку механизације или сте заљубљеник? Ово је текст баш за вас!

Аутор: Gdjakovic
81 посета

Највећа приредба Новосадског сајма, 91. међународни пољопривредни сајам, биће одржана од 18. до 23. маја. У припреми су сви познат сегменти међу којима важно место заузима Изложба пољопривредне механизације коју ће представити излагачи из Србије, али и из иностранства – Италије, Турске, Аустрије, Мађарске, Шпаније, Кине, Словеније.

Пословно удружење увозника и извозника пољопривредне механизације годинама је окосница Изложбе пољопривредне механизације. Ове године ће од 18 чланица на Пољопривредном сајму наступити 17, речено је на данашњој конференцији за новинаре.

– Остало је око месец и по дана до највеће сајамске манифестације која се одржава на Новосадском сајму и свакако најзначајније приредбе. Сајам је један од најзначајнијих партнера Пословног удружења увозника и извозника пољопривредне механизације. За оне који не знају, Удружење је основано на Сајму 2008. године и до данас имамо успешну сарадњу, рекла је Марија Антанасковић, генерални секретар Пословног удружења. – Механизација јесте окосница Пољопривредног сајма. Удружење окупља 18 чланица и ове године ће наступити седамнаест чланица које су припремиле богату изложбу механизације и опеределиле се, у не баш тако погодним условима на тржишту, на овај корак. Међутим, како би изашли у сусрет пољопривредницима и у нади да ће се побољшати ситуација на тржишту, очекујемо да ћемо у време Сајма имати конкретније мере што се тиче субвенција куповине механизације, али и да ће пољопривредници бити у бољем положају како би реализовали куповину. У односу на манифестације у региону, за наше Удружење, ово је једна од најзначајнијих приредби на Балкану, додала је Антанасковић. – Ако погледамо саме чланице, између 300 и 400 различитих добављача су сарадници Пословног удружења, различитих брендова, а међу чланицама су и произвођачи пољопривредне механизације који су уједно извозници и који наступају и на иностраним сајмовима, где представљају нашу индустрију. Осврнућу се на новитете и на оно шта су чланице припремиле за предстојећи 91. међународни пољопривредни сајам. Кренућу од домаћег произвођача Фабрике пољопривредних машина из Бољевца. Они су један од најзначајнијих произвођача из тзв домаће производње. Осим свог програма представиће и неке новитете који се тичу косачица и малчера, а изложиће их у сарадњи са својим партнером и око петнаестак трактора СОЛИС. Куриозитет ће бити представљање робота АГРАР у складу са трендовима нове технологије. Робот је настао као плод сарадње овог предузећа и Машинског факултета у Нишу.

Компанија АЛМЕX, ове године ће имати окосницу – Програм КЛААС, а посебан акценат ће бити на комбајну ЕВИОН који је усмерен на средња газдинства. Представљен је прошле године први пут на конференцији током лета. Касније је имао своју премијеру на најзначајнијем пољопривредном сајму пољопривредне технике у Хановеру. Посетиоци ће бити у прилици да га виде на Сајму у Новом Саду.

КОСА ТРАДЕ је наша чланица која је за разлику од других усмерена на алате и на баштенски програм и оно што је специфично за њих јесте да имају своју дестилерију и посебан програм усмерен на производњу вина и ракије.

Имамо још једну домаћу компанију ИМТ који ће имати више премијера захављујући сарадњи са својом матичном кућом Компанијом ТАФЕ. После премијерног приказивања прототипова у Хановеру, посетиоци Пољопривредног сајма ће имати прилику да виде трактор Е30 на електрични погон, као и трактор који користи хидроген као гориво од 55 КС (коњских снага), а осим тога, први пут под марком ИМТ биће приказан и трактор МАГНА.

Компанија МИЛУРОВИЋ КОМЕРЦ ће и ове године, традиционално, приказати богат изложбени програм КУБОТА, где се на првом месту налазе трактори и прикључне машине, а ту је ДАЛ-БО програм машина за обраду земљишта пре свега ваљака, као и ИНДУСТРАС ДАВИД – савремена технологија која се користи у виноградарству и воћарству.

ИТН ГРОУП је и претходних година увек имао највеће експонате који су завређивали пажњу и имали етикету најскупљих машина. Ове године се нису одлучили за велике комбајне, али ће представити, у складу са промоцијом интезивне пољопривредне производње, линију ГРИМЕ машина, где у једном проходу имамо и припрему земљишта и садњу и инкорпорацију минералних материја и заштите кртоле кромпира.

АГРИМАТКО је најавио новитете. Осим трактора ФАРМТРАК и прскалица ЈАЦТО, први пут ће се на штанду ове компаније и под њиховим окриљем представити аустријска компанија ПÖТТИНГЕР. Из њиховог програма представиће машине за обраду земљишта и сетвену технику.

Ту је и Компанија АГРОГЛОБЕ и њихов препознатљив знак НЕW ХОЛАНД, као и прикључна механизација КУХН, системи за наводјавање ЛИНДСАY – ЗИММАТИЦ И МАРАНИ. Они су најавили премијерни приказ трактора НЕW ХОЛЛАНД из Т7 Серије, Т7 260, модеран и савремени трактор, а у складу са захтевима тржишта са мотором емисије издувних гасова Стаге 3.

Компанија АГРОЦЕСЛА ће представити стандарни програм МАССЕY ФЕРГУСОН, РЕГЕНТ, МАТЕРМАЦЦ, ЛАНДСТАЛ, ДОНДИ…

ИНТЕРАГРАР као и све друге чланице промотера најсавременијих технологија и ове године ће представити брендове ФЕНДТ, АМАЗОНЕ и ВАЛТРА. Што се тиче бренда ФЕНДТ биће изложен трактор из серије 700 који је био проглашен за трактор године 2023. Такође, премијеру ће имати и ВАЛТРА трактор Q305 који је био финалиста Избора за најбољи трактор године. Оно што је такође најављено је и премијера право из Хановера нове С серије која је имала своје прво приказиовање јесенас и моћи ће да се види на Новосадском сајму.

Компанија АГРИМАРКЕТ МАЦХИНЕРY је припремила богату изложбу – ЦАСЕ ИХ, БАСАК, КВЕРНЕЛАНД и ту имамо неке премијерне моделе па ће тако трактор ПУМА 220, са континуалном варијабилном трансмисијом бити представљен у новом издању са новом маском и са мотором ТИЕ3 издувних гасова. Што се тиче бренда КВЕРНЕЛАНД у фокусу су У-ДРИЛл ефикасне сејалице, а из програма БАСАК трактора имамо премијеру модела 2075 БК ПЛУС.

Компанија ЛИВОНА позната по технологијама за прецизну пољопривреду, осим добро познатог програма ТРИМБЛЕ система за навигацију као и ПРЕЦИСОНПЛАНТИНГ, прецизних сејалица и модула који се надограђују на сејалице. Ове године па и прошле, после премијерног приказивања, имамо XАГ дронове, а први пут ће бити представљен нови модел 100П ПРО .

ДЕЛТА АГРАР је остао веран својим брендовима, а биће приказана богата изложба ЛАНДИНИ трактора специјализованих, универзалних али и ратарских као и прикључних машина КУХН, ХЕРМЕС, ТОСКАНО и приколица ДЕЛАГРО.

АГРОВОЈВОДИНА МЕХАНИЗАЦИЈА је препознатљива по тракторима YТО који се склапају у Новом Саду, али и по програмима ДИЕЦИ, ПРОНАР, ЗЕТОР који ће бити приказани. Између осталог биће ту и комбајн за вишњу из домаће производње који се све више користи у засадима.

Као што виите и ове године смо се потрудили припремимо богату изложбу, што је потврда да су чланице промотери нових технологија, али уједно и понуда је таква за различите потребе тржишта, с обзиром на то да су као што знате имања различита, закључила је Марија Антанасковић.

-Као и претходних седам година и ове године ће Компанија КИТЕ ДОО бити Дародавац у Поклон-игри, а припремили смо трактор ЈОХН ДЕЕРЕ 5045 д, без предње вуче, поклон који се свима и раније свидео и надам се да ће тако бити и овога пута, рекао је Владимир Лабус, директор продаје у Компанији КИТЕ ДОО која је и Дародавац у Поклон-игри за посетиоце. – За ову годину смо спремили одређене новитете. Новости се највише односе на будућност и будућу пољопривредну производњу у Србији. Комплетна област коју желимо да прикажемо ће ићи ка томе како да на одређени начин и кроз одређене операције искористимо максимум из пољопривредне механизације и максимум из средстава, односно инпута који се кроз ту пољопривредну механизацију користе и како да се смање трошкови максимално тј, да се приноси задрже на свом тренутном нивоу или да се повећају уз оптимално коришћење одређених инпута за уништавање корова и за искоришћавање хранива у земљи. Посебан део штанда ће бити посвећен томе и купци ће ту моћи да постављају питања за све оно што их интересује из те области. На штанду ћемо ове године први пут приказати МОНОСЕМ сејалице, ТРЕФЛЕРОВЕ еко дрљаче, приколице ФУРИЈЕР. Компанија КИТЕ ДОО је сувласник те компаније у Мађарској. Ту смо применили сва знања, као и решења за примедбе које су наши купци имали и упућивали их раније. Успели смо да изменимо и као такве ћемо приколице приказати на овом Пољопривредном сајму. У циљу очувања земљишта и у циљу максималног искоришћења коњске снаге, приказаћемо највећи конвенционални трактор са гусеницама 8РX, то ће бити нешто посебно ново. Прошле године је касно стигао, а ове године ћемо организовати и посебну промоцију тог трактора. Биће ту и велики комбајн С780 и С790 и нешто што је ново у понуди у Компанији ЈОХН ДЕЕРЕ, а то су драпер хедери за максимално искоришћење, односно за максимално смањење губитака који се дешавају током жетве на самом хедеру, најавио је Лабус.

 

-Предузеће МБВ долази из Вршца, а на Сајму се појављујемо 33-ћи пут. Ове године ћемо излагати на неких хиљаду квадрата – прикључне машине и имамо богат програм од сетве, заштите, обраде, земљишта, машине за све те потребе, рекао је Благоје Милинковић, директор и власник Компаније МБВ, у Вршцу. Ове године бих истакао новитете које ћемо донети. То су прво производи предузећа ИЛГИ – тањирача која ће од сада имати челичне носаче радних органа, која ће имати сецкалицу испред батерија тако да ће биљна маса моћи добро да се уситни и помеша са земљом. Други новитет ће бити комбинована машина која ће имати две дискосне батерије и два реда разривачких органа. Трећи новитет предузећа ОЗДУМАН је јако интересантан – изложићемо једну батерију за сејалицу на електро погон тако да ће сетва бити могућа са пуно већом брзином, са истом прецизношћу, чак можда и бољом, најавио је Милинковић.

 

-Фирма АгроТЕЦХ послује на тржишту БиХ, Хрватске и Србије и сматрамо да је Пољопривредни сајам у Новом Саду централна манифестација за цео регион. Нама је то прилика да прикажемо пољопривредну механизацију људима са целог Балкана. Сматрамо да је ово битан моменат у маја када ћемо на нашем штанду, на којем излажемо стотинак различитих машина, од трактора, па до разних прикључака, искористити прилику да што више промовишемо ИПАРД и да помогнемо људима да сазнају како могу да купе, ја ћу тако лаички рећи, озбиљне и скупе машине и да добију максималну подшку од државе тј 65%. Као што смо чули ИПАРД је најављен крајем године за прикључне машине, а негде у септембру ће бити за тракторе тако да ћемо гледати да ову манифестацију у мају максимално искористимо да прикажемо новитете које пољопривредници могу да купе преко ИПАРД-а, нагласио је Дејан Зорић, директор продаје у Компанији АгроТЕЦХ.

 

-Данас ову конференцију посвећујемо Пословном удружењу увозника и извозника пољопривредне механизације. Они су наши круцијални партнери, без њих овај Сајам не би могао да буде то што јесте годинама. Наступају на више од 18 хиљада квадрата, а са њима правимо сајмове захваљујући излагачима који износе најновије, најмодерније моделе из целог света, а који ће се наћи и на предстојећем Међународном пољопривредном сајму, рекао је Никола Ловрић, генерални директор Новосадског сајма. – Посетиоци ће имати шта да виде. Осим Изложбе механизације ту се и Изложба стоке, Изложба органских и производа са ознакама географског порекла и „Српски квалитет“, пива занатске производње… оцењивање квалитета се наставља и припремамо много садржаја у Конгресном центру, додао је Никола Ловрић.

 

Појединачне улазнице за 91. међународни пољопривредни сајам стају 800 динара, док су у колективним посетама 600 динара по особи (групе веће од 15 особа). Улазнице за колективне посете ђака и студената, децу од 7 до 14 година и пензионере коштају 400 динара. Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри.

Улазнице се пре приредбе могу купити на благајнама ГигсТиxа, а могуће их је поручити и на сајту Новосадског сајма www.сајам.нет.

 

Ове године 91. међународни пољопривредни сајам, носилац ознаке „Најбоље из Војводине“ има снажну подршку Европске уније која је Партнер приредбе. Уз највећи агробизнис догађај као и раније су Глобос осигурање – Генерални спонзор, Ал Дахра – Златни спонзор, Банка Поштанска штедионица – Банка партнер, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинска влада са секретаријатима за пољопривреду и привреду, Град Нови Сад и Дародавац у Поклон-игри Ките ДОО.

Извор/фотоНОВОСАДСКИ САЈАМ

 

 

Srodni tekstovi

Оставите коментар