ПКС: Очекује се раст цена меса

Аутор: Gdjakovic
441 посета
Због афричке куге у Србији је уништено око 1,5 одсто свиња. Увоз живих животиња је на истом нивоу као и прошле године, али је њихова цена порасла за 45 одсто.
Бојан Станић из Привредне коморе Србије сматра да ће свињетина, која је у Европи већ поскупела за 30 до 40 одсто, поскупети и код нас.

Каже да ће тај раст погурати нагоре и цене других врста меса, јер ће се користити као замена за свињетину.

Бојан Станић из сектора за стратешке анализе Привредне коморе Србије каже за РТС да се очекује поскупљење свих врста меса.

Они који се баве продајом свињетине свакако ће имати у виду економску моћ становништва. Цене ће ићи нагоре, али у разумном нивоу, имајући у виду континуирани пад куповне моћи грађана последњих шест месеци, каже Бојан Станић.

Зашто је ове године парадајз скупљи од малине?

Коментаришући зараду трговаца коју су монетарне власти оцениле као превисоку, Станић истиче да није реално очекивати значајни пад маржи. Каже да она може бити ствар преговора само код основних животних намирница.

Код тих артикала који су најфреквентнији ту може бити преговора, али не треба се превише ослањати на то. Јер може доћи до одређених несташица као што је било прошле године када је у питању млеко. И онда се тај трошак пребацује на друге у ланцу. А може повећати и увоз, што ће смањити потражњу за домаћим сировинама, рекао је Станић.

Напомиње да, са треће стране, када се спусте цене долази до јачег инфлаторног притиска који опет падне на становништво.

Што се тиче жетве и зараде од примарних пољопривредних производа сматра да не треба очекивати зараду коју смо имали прошле године.

Иако имамо 20 одсто већи род пшенице него лане, њена цена је пала за 22 одсто на светском тржишту.

Цена кукуруза је нижа за готово трећину, а значајно је на светској берзи појефтинила и сојина сачма.

РТС

https://www.dnevnik.rs/ekonomija/novcanik/raste-cena-svih-vrsta-mesa-stanic-pks-zive-svine-iz-uvoza-skuple-za-45-odsto-23

Srodni tekstovi

1 коментар

Srdjan 24. август 2023. - 16:18

Veci rod psenice ,sta je sa tog strucnjaka ko njega to laze neka upali kola pa na teren neka izadje ,rod je upola manji pa cak na nekim mestima i vise .

Одговори

Оставите коментар