Пензионер се досетио како да заради на жиру

Аутор: draganadpetrovic
303 посета

Довитљиви пензионер Далибор определио се за суперначин да употпуни свој кућни буџет шетњом по природи и неоптерећујућим сезонским послом!

Треба само да се прошета шумом, понесе кофу и наочаре ако добро не види јер ретко ко зна да се сезонски посао којим се Далибор бави – плаћа?!

Реч је о сезонском брању жирева по храстовим шумама чија је сезона у Србији за 2023. годину завршена у новембру.

Слично је и у Хрватској, одакле је Далибор. Он је ове године сакупио 100 килограма жира за само пет дана. То је учинио јер су тамошње Хрватске шуме за тај посао обећале зараду од 4 евра по килограму па се сакупљач у пензији надао да ће добити 400 евра.

Оно што није знао а није се распитао јесте да је то бруто износ. Тако је Далибор добио 260 евра.

У тој земљи сезонски послови попут брања жирева за 4 евра по килограму учинили су се примамљивима многим тамошњим грађанима ове јесени. Посао није лак, али се Далибор ипак одважио да би још нешто зарадио уз пензију.

– Ове године сам на разноразним порталима видео оглас Хрватских шума који се односио на сакупљање жирева по не тако малој цени од 4 евра за килограм. Пет дана сам ишао да сакупљам жир и успео сам да скупим 100 кила. Леп износ нема шта, али када ми је након месец дана ‘села’ уплата, остао сам разочаран, почео је своју причу Далибор. Наиме, од очекиваних 399 добио је само 260 евра. Остатак су му, нажалост, појели порез и прирез, али и доприноси. Далибор је радио у војсци и његова пензија је око 530 евра.

Илустрација: Сезона скупљања жира је током јесени а откупљују се само здрави плодови

Ево колика је цена килограма у Србији

На жиру може да се заради и у Србији. На принос жира, утиче више фактора, а ове године је, кажу шумари, храст баш родио. Зато имамо прилику коју треба да искористимо, да сада када га има у обиљу, сакупимо драгоцено семе из кога ће нићи неке нове шуме.

Сакупљачи жира су задовољни исплатом, што потврђује и висока откупна цена. Напомена је да је обавезно сакупљати само здрав жир, јер се штури жир не вреднује.Цена сакупљеног жира која је у октобру износила 117 динара – значи 1 евро.

Извор: https://biznis.kurir.rs/penzioner/4327174/penzioner-dalibor-bere-zireve-kao-sezonac-koliko-moze-da-zaradi

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар