Папрене цене на београдским пијацама

Аутор: draganadpetrovic
328 посета

Републички завод за статистику (РСЗ) објавио је податке о ценама на мало пољопривредних производа на пијацама и у продавницама у градовима Србије током прве недеље децембра, који показују да су београдске трговине и пијаце биле најскупље у Србији.

Према подацима РСЗ-а, просечна малопродајна цена кромпира била је највиша у Београду и износила је 130 динара за килограм, а најнижа у Лесковцу, Зајечару и Ваљеву где је кромпир коштао 80 динара. Највиша просечна цена црног лука од 100 динара за килограм забележена је у Београду, Крагујевцу, Краљеву и Сремнској Митровици, док су исту количино овог производа становници Смередева, Ниша, Лесковца, Зајечара и Врања плаћали 40 одсто мање, односно 60 динара.

Илустрација: Цена пасуља била је у распону од 250 до 600 динара по килограму

Сличан распон цена је примећен и код пасуља, који је просечно коштао од 250 динара у Ваљеву до 600 динара у Новом Пазару, док је свеж купус по килограму коштао од 30 динара у Лесковцу, Нишу, Смедереву и Зрењанину, до 50 динара у Београду, Крагујевцу, Краљеву, Новом Пазару и већини градова у Војводини.

Најуједначеније су биле цене банана, које су углавном у просеку коштале 200 динара за клиограм, док је најнижа цена била у Новом Пазару, 150 динара, а највиша од 225 динара у Сремској МИтровици.

Просечна малопродајна цена мандарина кретала се од 100 динара за клиграм у Ужицу до 200 динара у Београду и Крагујевцу. Међу производима животињског порекла посматрани су домаћи сир, чија цена је варирала од 300 динара за килограм у Ваљеву до 1.000 динара у Зајечару и Крагуијевцу и кокошија јаја чија најнижа просечна цена од 16 динара по комаду је забележена у Смедереву до 22 динара у Зајечару. Жив шаран је почетком децембра био најјефтинији у Нишу, где је просечно коштао 480 динара за килограм, а најскупљи у Смедереву са ценом од 790 динара, објавио је РСЗ.

Извор: https://www.euronews.rs/biznis/biznis-vesti/72950/beogradske-pijace-i-prodavnice-u-proseku-najskuplje-za-kilogram-pasulja-u-razlicitim-gradovima-izmedu-250-i-600-dinara/vest

Srodni tekstovi

Оставите коментар