Пао договор: Брашно можемо да извозимо, квоте за уље и жито

Аутор: draganadpetrovic
339 посета

Директорка Удружења „Жита Србије“ Сунцица Савовић рекла је Тањугу да је на састанку представника ове асоцијације са премијерком Аном Брнабић у среду начелно договорено да се одобре квоте за извоз пшенице, кукуруза и уља, а да се дозволи неограничени извоз брашна.
„На састанку представника “Жита Србије“ са председницом владе и представницима њеног кабинета и кабинета министра пољопривреде јуце је начелно договорено да се одреде месечне квоте за извоз по 350.000 тона пшенице и кукуруза старог рода за све дестинације, искључиво за уговоре потписане пре 9. марта ове године. Договорено је и пуштање у слободан извоз пшеничног брашна и прекрупе, као и гриза од кукуруза“, рекла је Савовићева.

Додала је да су представници „Жита Србије“ тражили да се дозволи извоз свих количина рафинисаног и нефаринисаног суцокретовог уља које су уговорене до 9. марта, али је остало да квоте одреди Минисатарство пољопривреде према уговорима које уљари доставе преко свог удружења.

Савовићева је навела да је један од закључака да се укине царина на увоз пшенице и кукуруза.
„Детаљи треба да буду договорени на следећем састанку који ће бити организован у истом саставу следеће среде, како би наредног четвртка предлог био на седници владе. Након ревидирања биланса, 15. маја ће бити одржан нов састанак на коме ћемо разматрати даље кораке за наредних месец дана, укључујући и трговање новим родом“, рекла је Савовићева.

Навела је за Тањугу да су на јучерашњем састанку код премијерке Брнабић учествовали још шеф кабинета министра пољопривреде Марко Сарановац, председник Скупштине Удружења „Жита Србије“ Драган Слијепчевић и председник УО Удружења Славко Јовановић.

Извор: https://www.blic.rs/biznis/vesti/brasna-mozemo-izvoziti-koliko-hocemo-kvote-za-ulje-i-zito-sta-je-dogovoreno-sa/smmpt2h

ФОТО: Pixabay

Srodni tekstovi

Оставите коментар