Пад продаје косачица и тримера – шта су разлози?

Аутор: Gdjakovic
368 посета

Подаци удружења произвођача указују на укупан пад од 14,5% у првој половини године, уз мање или више изражен пад за скоро све врсте производа. Аномални временски тренд, заједно са инфлацијом и растућим ценовницима, кочи тржиште које је забележило значајан раст у двогодишњем периоду 2020-2021.

ЗЛАТНЕ РУКЕ МИЛАНА СОКОЛАРА

Тржиште машина и опреме за баштованство и уређење простора прву половину године завршава у опадајућем тренду. Подаци о продаји – које обрађује удружење произвођача Comagarden на основу анкетне мреже Morgan – указују на количински пад од 14,5% у односу на прву половину прошле године, уз различите трендове за различите врсте производа. То укључује моторне тестере (-16,8%), фрезе (-23%), баштенске тракторе (-4,6%) и покретне косилице (-5,3%). Баштенски усисивачи (-12,3%) и традиционалне косилице су такође пале (-24,1%), чак и ако се у оквиру типологије настави позитиван тренд за роботске моделе, који су забележили раст од 13% у семестру.

Међу малобројним артиклима у црном су били тримери за живу ограду (+11,5%) и косилице за професионалну употребу, које су показале раст од 81,1%, иако се односи на прилично ограничен број машина. Пад продаје – објашњава Комагарден – последица је комбинације фактора, пре свега економске неизвесности и инфлације, са последичним повећањем цена на листама, што дестимулише куповину посебно од стране приватних имања и хобиста.

Такође у обзир треба узети и чињенице да  постоји доста јаких промена времена, у коме се дуги периоди суше смењују са поплавама које су негативно утицале на развој вегетације, што је довело до смањења улагања за одржавање јавних паркова, приватних башта и спортских објеката.

 

ДЕВОЈАЧКО ОКО ЦВЕТ ОТПОРАН НА СУШУ И ВРУЋИНУ

Изван посебног економског и метеоролошког контекста – примећује Comagarden – било је предвидљиво смањење тржишта, такође да би се компензовао импресиван раст који се десио у годинама 2020-2021 у вези са кризом КОВИДА-а, затварањима и ограничењима путовања, што је подстакло веће улагање у машине за бригу о зеленилу, посебно код приватника и хобиста. Већа стабилизација привреде и временски тренд – закључује Комагарден – могла би да омогући делимичан опоравак продаје у другој половини године, за коју се процењује да ће се завршити са дефицитом од око 6%, са око 1,2 милиона продатих машина и опреме у години укупно.

Srodni tekstovi

Оставите коментар