О чему су причали поједини представници пољопривредника и Министарства пољопривреде?

Аутор: Gdjakovic
329 посета

Како је саопштено из ресонрог Министарства, Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, у техничком мандату, састала се данас у Влади Србије са представницима пољопривредних удружења како би заједнички разјаснили процес стављања пољопривредног газдинства у пасиван статус, а теме су биле и решавање дугова према ПИО фонду и кредитна подршка за пољопривредна газдинства.

Министарка Танасковић је истакла да до сада Управа за аграрна плаћања ни једно газдинство није ставила у пасиван статус, а већ издата решења за пасиван статус нису коначна и дозвољено је право жалбе у законом прописаном року. Танасковић је прецизирала да ће сваки случај бити посебно преиспитан и да ће након додатне инспекцијске контроле бити донете коначне одлуке о стављању у пасиван статус газдинстава.

Танасковић је поновила да ће у пасиван статус бити стављени искључиво они који су покушали да лажно представе фактичко стање, а циљ оваквих мера је уређење система и обезбеђивање тога да новац добију прави пољопривредни произвођачи. Пољопривредници који су направили грешку приликом пријављивања сетвене културе, добиће само обавештење и имаће довољно времена да исправе податке.  

Министарка је још једном напоменула да приликом доношења одлуке о одређивању пасивног статуса Управа за аграрна плаћања у обзир узима стање у Регистру пољопривредних газдинстава које је сам произвођач попунио као и инспекцијски записник који потврђује фактичко стање на терену након што су сателитски снимци показали супротно стање на терену у односу на пријављено у Регистру.

Када је реч о питању дуговања пољопривредника према ПИО фонду Министарство пољопривреде активно ради на проналажењу решења и у претходном периоду је одржан низ састанака са представницима ПИО фонда, Пореске управе и  Републичког фонда за здравствено осигурање.

Како би се изашло у сусрет пољопривредним произвођачима и пронашло прихватљиво решење овог проблема тренутно се разматра могућност да се пољопривредницима одобри репрограм односно да им се одобри одлагање плаћања дугованог износа на рате, до 60 месеци, а пољопривреднику који буде редовно измиривао доспеле обавезе које су одложене, укључујући и своје редовне обавезе у складу са законом биће отписан део камате.

На састанку је било речи и о кредитној подршци за пољопривреднике и министарка је објаснила да је Правилник о условима и начину остваривања права на кредитну подршку ступио на снагу 3. фебруара. Тренутно је у току поступак потписивања уговора између Министарства пољопривреде, Трезора и  комерцијалних банака, а очекује се да ће тај поступак бити окончан у наредним данима.

За те намене ове године у буџету је опредељено 1,2 милијарде динара, а рок за подношење захтева за ту врсту кредита биће 15. октобар 2024. године.

ФОТО: Слободан Миљевић/Влада Републике Србије

онуда Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије да се отпише само пола камате на дуг Фонду пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) за неплаћене доприносе за пензију је неприхватљива, рекао је данас председник Удружења пољопривредника „Стиг“ Недељко Савић.

Он је за Бету после разговора представника 16 удужења са министарком пољопривреде Јеленом Танасковић у Влади Србије и представницима Управе за аграрна плаћања рекао да, вероватно, нико неће прихватаити предлог ресорног Министарства да се отпише пола камате, а остатак дуга репрограмира на пет година.

„Држава је наметнула пољоприредницима обавезно пензијско осигурање и толерисала годинама дуг, али је зарачунавала камате и сада нуди да пола камата отпише, а да се остатак дуга плати кроз репрограм. То вероватно нико неће прихватити јер објективно не може да плати ни основни дуг, а камоли са каматом“, рекао је Савић.

Додао је да је камата на дуг од 1,2 милиона динара 800.000 динара и да пољопривредник који није могао да плати 1,2 милиона, свакако неће моћи да плати 1,6 милион динара.

Осим тога, у дуг је, према његовим речима, урачунат и неплаћени допринос за здравствено осигурање, иако је пољопривредницима који га нису платили било укинуто право бесплатног лечења.

Савић је рекао да пољопривредници пред почетак пролећне сетве имају проблем са поскупљењем сетвеног материјала јер чим добију неку повољност од државе произвођачи семена, ђубрива и хемијских препарата, подигну цене.

Председник Удружења пољопривредника Суботице Мирослав Матковић рекао је да је Танасковић одбила захтев пољопривредника да због ненамерних грешака приликом пријављивања парцела за субвенције по хетару у е-аграр буду кажњени стављањем у „пасиван“ статус, што значи да им се на неколико године укида право на тај подстицај.

„Тражили смо да нам дозволе 30 дана за исправљање грешака јер сви пољопривредници нису вични и не сналазе са са рачунаром, али је то одбијено“, рекао је Матковић.

Додао је да је до сада за разне грешке у пријављвању парцела, међу којима је и нетачна површина обрадивог земљишта издато 620 решења, а да се 281 пољопривредник жалио и да је Танасковић рекла да ће се спорни случајеви решавати жалбама, а да додатног рока за исправљање грешака нема.

Пољопривредници су, како је рекао тражили, што је један од захтева са протеста прошле јесени, да се обезбеде кредити са један одсто камате и да је Танасковић рекла да ће их бити.

„Све је изгледало као пинг-понг, ми тражимо кредите, Танасковић каже биће, ми тражимо да се укине дневно ограничење на точење 400 литара дизеле, она каже укинуто је, а ја сам прекључе одбијен на пумпи када сам хтео да купим више да не би долазио неколико пута“, рекао је Матковић.

Извор: ЈУГМЕДИА

Srodni tekstovi

Оставите коментар