Српске јабуке у ратном вихору, како до руског тржишта и потражња за новим

Аутор: draganadpetrovic
247 посета

Србија је прошле године извезла око 180.000 тона јабука на руско тржиште и остварила девизни прилив од око 90 милиона долара. Домаћи произвођачи овог воћа су, због ратних сукоба у Украјини и отежаних могућности транспорта у Русију, почели да траже нова тржишта за огромне залихе које још нису распродате. Пут Индије спремају се два шлепера са 40.000 килограма јабука.Никола Котарац директор Задруге „Воћар“ из Сланкамена рекао је гостујући у Јутарњем програму да су воћари у веома тешкој ситуацији.Котарац је објаснио да су сопственим снагама направили Задругу и успели да направе хладњачу капацитета 3.000 тона, али да су 2.500 хиљаде тона сада залихе, и да су воћари забринути јер и оно што су успели да продају нису наплатили.

„Ми смо послали два пробна шлепера за Индију, али та роба путује 27 дана. Индијско тржиште је још неистражено“, нагласио је.

Александар Богуновић из Привредне коморе Србије рекао је да је највећи проблем извоза у Русију поред транспорта, платни промет и девалвација рубље.

Директор Задруге „Воћар“ напомиње да је држава уложила у воћарство тако што је давала субвенције више од 60 посто за жице, мреже и да Србија сада има боље засаде од италијанских па да држава мора да има интереса да их сачува.

„Поздрављам уредбу да се пшеница не може извести из земље, али кад је пшеница вредела 15 динара онда је важило тржиште, а сада када вреди 35 динара онда не важи“, истакао је Котарац.

Како каже, ако се ништа не предузме млади људи који су подигли засаде ће отићи у иностранство и пропашће и засади које су они подигли.

Илустрација: Представници српских воћата путују почетком априла на сајам у Берлин у потрази за новим тржиштима/ ФОТО:Pixabay

Сајам у Берлину шанса за нова тржишта
Представници воћара 3. априла путују на сајам у Берлин да би пронашли нове купце. Богуновић тим поводом објашњава да је сајам прилика где се праве послови.

„Успели смо да смањимо зависност од руског тржишта, и успели смо да смањимо јер је пре само пар година било 80 посто зависности извоза српских јабука од руског тржишта. То је смањено и сада је то 60 одсто“, навео је Богуновић.

Додао је да је сада најинтересантнија за извоз Индија, Вијетнам, Египат, и да би са њима требало да сарађујемо.

„Руси и даље траже своју робу, постоје модели плаћања, питање је смо колико отежано. Следеће недеље организоваћемо састанак 90 највећих извозника за руско тржиште, на коме ће да размене информације како би се направио план за даље“, Богуновић.

Директор Задруге „Воћар“ види решење да ако воћари не успеју да продају своје јабуке да држава откупи и подели, војсци, школама, пензионерима.

„Очекујемо решење и за соларну електрану. Ми смо велики потрошачи струје, али морамо унапред да гледамо, ако немамо своју производњу струје нећемо бити у могућности да платимо струју“, истакао је Котарац.

Напоменуо је да воћари иду у Берлин да отворе нова тржишта и апеловао је на државу да не дозволи да се упропасте воћњаци.

Илустрација: Произвођачи јабука очекују помоћ државе/ ФОТО:Pixabay

Котарац каже да се у нашим великим маркетима јабука плаћа 90, 100, и више динара, али да то није српска јабука, већ пољска, а у Сланкамену се може купити српска јабука која је много укуснија за свега 40, 50 динара.

Гост јутарњег програма каже да сви озбиљни засади имају добру цену и да она мора ићи горе јер цена енергената и ђубрива расте.

Котарац се нада да ће држава дати субвенције и да ће да се ангажује да помогне воћарима. Како каже и сами воћари су криви јер нису удружени и да би требало мало више да се побуне и преговарају са државом.

Извор: https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/5/ekonomija/4734903/srpske-jabuke-rusko-trziste.html

Да је извоз јабука из Србије у Русију све тежи потврђују и из Таванкута. Да ли ће бити губитака у овом послу и у којој мери, тек ће се рачунати. Значајну ставку у новој рачуници представља и гориво, које ће на свом новчанику осетити и грађани у Србији.
Таванкутске јабуке и даље иду у ка Русији. Како и куда је главобоља, а наплата прераста о ноћну мору. Селект фрут (Select fruit) већ пет година пласира воће са песка, али и других воћарских крајева Србије у Русију. Новонастала ситуација, односно сукоби Русије и Украјине, угрозили су и пласман, и логистику и наплату робе. Путеви робе до Русије су дужи, гориво скупље, курс рубље је неповољан, а сав посао неизвесан због санкција које могу да се одразе на транзит робе.

„Ово је нешто што је било неочекивано. Можда је неко и очекивао, али за нас је лично било неочекивано. И онда сада пливамо тренутно у томе како пливамо, какви су губици и колики су видећемо на крају и да ли ће их и бити, можда се извучемо из свега тога ликвидни, али заиста све зависи од Русије, и од цене и тржишта које је горе“ каже менаџер продаје и логистике „Select fruit“ Валентина Андрић.

Илустрација: Угрожен пласман али и наплата робе/ ФОТО:Pixabay

Само цена превоза учествује са 27 еуроценти у цени једног килограма јабуке. Напетости и санкције одразиле су се и на цене горива које ће неминовно бити повећане и код нас, што ће поспешити већ крајем прошле године пробуђену инфлацију.

„Када цене горива буду одмрзнуте, биће повећање цена свакако. Јер, знамо да је рецимо у Немачкој дизел око два евра, код нас је био један и по евро. Значи, та разлика у продајној цени дизела ће скочити. Међутим, ту држава има неких могућности, рецимо да смањи акцизе и да мало нивелише тај пораст цена, да то не буде неки нагли скок, да буде неки прорачунати лагани скок“- сматра економиста Атила Чанади.

Илустрација: Нико не зна шта же бити сутра са извозом у Русију/ ФОТО:Pixabay

С обзиром на чињеницу да Србије није увели санкције Русији, наша земља може да надомести у некој мери пласман робе на руско тржиште. Све док санкције чланица Европске уније не обухвате и транзит робе ка овој земљи.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/izvoz-jabuka-iz-srbije-u-rusiju-uz-mnogo-poteskoca-i-dalje-se-odvija_1321997.html

Srodni tekstovi

Оставите коментар