Отворен 16. Сајам етно хране и пића

Аутор: draganadpetrovic
324 посета

Отварајући 16. Сајам етно хране пића, најстарију и најкомплетнију смотру производа и произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону Југоисточне Европе, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић подсетила је на вишегодишњи раст тражње али и цена традиционалних производа који су заштићени неком од ознака географског порекла.

„Управо је заштита географског порекла један пословних мотива овог сајма. Данас тако заштићених производа имамо 48. То је уједно и мотив за повећање производње ове врсте производа, али и да укључимо што већи број пољопривредних произвођача у систем заштите порекла. То ће омогућити произвођачима да постигну више цене и више класе производа. Све то, опет, води и повећању конкурентности домаће производње“, рекла је Ђурђевић.Обећавајући да ће Министарство и убудуће са задовољством подржавати манифестације које промовишу српско село и традиционалну производњу, државна секретарка је нагласила да „производња органске хране представља за Србију и њену пољопривредну производњу велику шансу и изазов за 7000 регистрованих газдинстава. Вредност извоза ових производа је око 60 милиона евра на годишњем нивоу, што говори и о значају овог сектора и о интересу државе у поспешивању његовог развоја.“

Илустрација: На Сајму је више од 300 произвођача

Традиционалну здравицу поводом почетка рада сајма изговорио је Драгиша Симић.

Градски секретар Секретаријата за пољопривреду Београда Сава Павичић указао је на значај учешћа малих пољопривредника на овом сајму и традиционалну улогу града Београда у њиховој афирмацији и промоцији.

Славољуб Арсенијевић, подсекретар у Покрајинском секретаријата за привреду и туризам АП Војводине, под чијом је капом први пут обједињен наступ произвођача традиционалне хране из свих делова Војводине, позвао је на заједничко и организовано представљање малих пољопривредних произвођача, који удруженим снагама већ показују озбиљне резултате тамо где их раније нису имали, почев од производње меса, производа од жита па до вина.
Сајам етно хране пића најстарија је и најкомплетнија смотра производа и произвођача традиционалних прехрамбених производа у Србији и региону Југоисточне Европе.

Ове године представља се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа – руком рађених производа по традиционалној рецептури најчешће од органски гајених сировина, али и нови производи настали на темељима традиције и машти произвођача, као и амбалажа за паковање традиционалних производа.

Мали произвођачи углавном наступају на збирним штандовима у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Војводине, градских управа и удружења. Привредна комора Србије представља произвођаче из Лесковца, Пожаревца, Зајечара, Краљева, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Ваљева, Зрењанина, Панчева, Новог Сада, Ниша и Београда, а наступају и афирмисани произвођачи као што су Границе из Младеновца и пољопривредно газдинство Милосава Гроздић.У аранжману Покрајинског секретаријата за привреду и туризам АП Војводине, на Сајму етно хране и пића наступају произвођачи традиционалне хране из свих делова Војводине.

Илустрација: Представљају се традиционални производи из Србије

У организацији локалне самоуправе наступају произвођачи из Београда, Младеновца, Жагубице, Кучева, Кикинде, Богатића и Блаца, а наступ излагача из Пирота организовала је туристичка организација овог места. Такође, у организацији туристичких организација, наступиће општине Бабушница и Бела Паланка, а са групом произвођача представља се и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Међународни карактер манифестацији дају учесници из Републике Српске, Хрватске и Грчке.

Под мотом „Утемељење робне марке етно производа“ и овогодишња манифестација треба да помогне у представљању и дефинисању традиционалних прехрамбених производа, унапређењу презентације и продаје, заштити географског порекла и рецептура и широј примени ових производа у понуди ресторана и хотела и свакодневној исхрани становништва.

Подсећања ради, Сајам етно хране и пића одиграо је у последњих петнаестак година значајну улогу у брендирању, промоцији и пласману лесковачког ајвара, меда различитих врста и порекла, дуван-чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке, различитих џемова, слатка, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина и ракије, од којих су многи постали и извозни артикли.Посебан сегмент Сајма етно хране и пића представља Изложба рукотворина коју и ове године организује „Друштво српских домаћина“.

Жири састављен од еминентних стручњака у препознавању најквалитетнијих производа оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње признање – „Сајам етно хране и пића – робна марка из Србије 2022. године“.

Илустрација: Сајам етно хране и пића одиграо је значајну улогу у брендирању и промоцији производа

Покровитељи Сајма етно хране и пића су Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Град Београд.

Пријатељ и партнер манифестације је Привредна комора Србије, која координира наступе регионалних комора, те мотивише и иницира пословну посету.

Извор: Београдски сајам

Srodni tekstovi

Оставите коментар