Отворен нови дорадни центар за семе

Аутор: Gdjakovic
60 посета

Raiffeisen Ware Austria (RWA) Србија недавно је завршила велику инвестицију од шест милиона евра у изградњу најсавременијег дорадног центра у Републици Србији. Отворена церемонија у Руменки код Новог Сада окупила је значајне личности из политичког и пословног света, укључујући Мађу Гојковић, председницу Владе Војводине, амбасадора Аустрије Кристијана Ебнера, локалне пољопривреднике и пословне партнере.

Ток отварања најсавременијег дорадног центра компаније RWA Србија у Руменки био је обележен одређеним организационим изазовима, укључујући техничке потешкоће са озвучењем, као и ограничен приступ самим погонима за новинаре, с обзиром на то да се све дешавало унутар фабричке хале. Ови изазови нису омели значај инвестиције вредне више од шест милиона евра у комплекс за дораду семена, што ће знатно унапредити понуду најсавременијег дорађеног семена по европским стандардима српским пољопривредницима. Надамо се да ћемо ускоро моћи да видимо конретније о каквим погонима је реч јер је најављен озбиљан извоз производа из ових погона.

Директор RWA Србија, Душан Мезулић, представио је центар као кључну тачку за унапређење пољопривредног сектора у Србији. Са капацитетом од 16 силос ћелија, сваки капацитета око 6.300 тона семена, и подним складиштем за пријем природне робе од око 6.000 тона, овај центар обећава револуцију у приступу квалитетном репродукцијском материјалу.

Амбасадор Аустрије, Кристијан Ебнер, истакао је значај инвестиције у јачање веза између Аустрије и Србије, наглашавајући да је RWA већ дуги низ година утемељени партнер у пољопривредној индустрији Србије.

Осим тога, RWA Србија не само да улаже у развој и селекцију најквалитетнијег семена, већ ради и на унапређењу откупа меркантилне робе, дистрибуцији ђубрива и имплементацији програма заштите биља. Све ово чини RWA међу најстаријим земљорадничким задругама на свету, представљајући континуирану подршку аграрном сектору. На церемонији су истакнути дугогодишњи резултати компаније у селекцији семена кукуруза, соје, пшенице, јечма, уљане репице и сунцокрета.

„Овај центар представља кључну тачку за наше извозне напоре, с обзиром на то да ће семење произведено овде бити намењено и тржиштима у Румунији, Мађарској и Хрватској.“, истакао је Душан Мезулић, директор компаније у изјави за Агробизнис магазин. Када је реч о одрживости и заштити животне средине, Мезулић је навео: „Планирамо прелазак са употребе фолије на одређене врсте лепка како бисмо смањили употребу микропластике у процесу производње семена. Наша компанија све више тежи зеленој производњи и очувању животне средине.“

Горан Ђаковић

Srodni tekstovi

Оставите коментар