Оснива се прво национално удружење произвођача млека

Аутор: draganadpetrovic
670 посета

У Србији ће у марту бити основано прво национално удружење произвођача млека које ће окупити фармере из 17 регија. Недавно је о овоме разматрано на састанцима са произвођачима у Лесковцу, Нишу, Крушевцу, Краљеву и Крагујевцу где је, с обзиром на количину произведеног млека по окрузима, одлучено да би било добро формирати 17 територијалних (регионалних) удружења која би након тога чинила национални савез са свим својим пратећим телима.

Како је за „Политику” рекла Сања Бугарски, председница Савеза удружења одгајивача говеда време је да се и у Србији формира јак савез који ће ујединити што више произвођача и борити се за њихове интересе.

Пад потражње за млечним производима због пандемије, а затим нагли раст цене сточне хране и до 100 одсто и осталих инпута у производњи довели су произвођаче у тежак положај.

– Када се све ово удружи са изузетно ниском ценом млека у откупу, која је чак на нивоу испод оне коју смо имали 2010, можемо слободно рећи да је протекла година била једна од најлошијих за производњу млека. Просечна цена из 2015. од 42 динара је сада сан – нагласила је Бугарски.

Илустрација: Удружење ће окупити фармере из 17 регија

Просечна цена млека данас се креће око 30 динара, што је многе фарме довело до руба сиромаштва. Бугарски напомиње да на југу Србије цена иде чак и од 25 динара па навише, што је невероватно и неодрживо.

– Тренутно обилазим Србију по регијама које су формиране на основу података о производњи млека. До краја наредног месеца требало би да буде основано 17 окружних удружења. Надам се да ћемо, већ почетком марта, моћи да направимо оснивачку скупштину и добијемо прво национално удружење у ком ће бити сви произвођачи млека и говеда – казала је Бугарски. Додала је да ће се удружење бавити пословима који проистичу из стратегије која је такође у изради.

– То је једини начин да ми као произвођачи преживимо и ојачамо утицај. Разједињени не можемо ништа. Конкурисаћемо где год будемо могли попут других фармера у Европи. Ми иначе морамо да обезбедимо начин финансирања јер ћемо у оквиру удружења запослити људе који су нам неопходни – инжењере сточарства, ветеринаре, агроекономисте, правнике… техничаре – нагласила је она.

Илустрација: Произвођачи млека незадовољни откупном ценом коју нуде млекаре/Фото: Pixabay

Подсетимо, произвођачи млека у Србији почетком децембра прошле године упутили су позив на разговор директору „Имлека” како би затражили да та млекара повећа откупну цену. Није познато да ли је тај састанак у међувремену одржан. Фармери су, неколико месеци раније, први пут упозорили да је произвођачка цена млека у Србији била 56 динара, што је знатно више од онога што њима плаћају млекаре за сировину. Држава је са своје стране повећала премију са седам на 10 динара по литру. Поједине млекаре изашле су са понудом увећаном за свега два до три динара по литру млека у откупу.

Извор: https://www.politika.rs/scc/clanak/498217/Proizvodaci-mleka-osnivaju-udruzenje

Srodni tekstovi

Оставите коментар